2009. április 13.

Jonathan Brandis: 33 éves lenne

Jonathan Gregory Brandis (beceneve: J-Man) 1976. április 13-án született Danbury-ben, Connecticut-ban. Több, mint 85 reklámfilmben szerepelt. Első szerepét a One Life to Live cimű tv sorozatban kapta 1982-ben, ahol Kevin Buchanan karakterét játszotta. 1984-ben három tv sorozatban játszott. A Kate & Allie, Odd Boy Out c. epizódjában Chip barátját, a Murder, She Wrote, If the Shoe Fits c. epizódjában Kevin Bryce-t, és a Who's the Boss?, Your Grandmother's a Bimbo c. epizódjában, Pault.


1986-ban szintén tv sorozatokban szerepelt. Az L.A. Law két részben, Cannon of Ethics és The Wizard of Odds epizódokban Kevin Talbot-ot alakította, a Sledge Hammer! They Shoot Hammers, Don't They? című epizódjában az ifjú Sledge-et, és játszott a Mystery Magical Special cimű TV filmben is. 1987-ben a Full House tv sorozat A Little Romance c. epizódjában Michaelt alakította. Ismét szerepelt egy tv filmben is, ami a Poor Little Rich Girl: The Barbara Hutton Story volt, és a gyermek Lance szerepét alakította, és még ebben az évben feltűnt a Fatal Attraction (Végzetes vonzerő) c. moziban, igaz csak, mint az egyik parti vendég, a sok közül. 1988-ben a The Wonder Years c. TV sorozatban Steve-t játszotta, a The Yearbook c. epizódban. Az ekkor készült Oliver & Company (Olivér és társai) című rajzfilmhez a hangját adta, de nem tüntették fel a stáblistán. Mozifilmben idén a The Wrong Guys-ban játszotta a kis Timet. A nagy Timet, Tim Thomerson alakította.


1989-ben készült az eslő nagyobb mozifilmje, amiben főszerepet játszott. Ez volt a Stepfather II. (Mostohaapa 2) című horrorfilm, amiben Todd Grayland-ot alakította. A The More You Know és az MMC c. tv sorozatokban önmagát adta, és az Alien Nation, The Touch epizódjában, Andron szerepét kapta. 1990 jó év volt számára. Két emlékezetes moziban is főszerepet játszott. Az egyik, Stephen King regényének az IT-nek (A gonosz) tvfilm változata volt, amiben az ijú William 'Stuttering Bill' Denbrough-t alakította, a másik a Neverending Story második része volt (Végtelen történet 2.), amiben Bastian szerepét vette át. Ezért az alakításáért, 1992-ben Young Artist Award-ra jelölték, Best Young Actor Starring in a Motion Picture kategóriában.


A The Flash cimű TV sorozat, Child's Play epizódjában alakított szerepéért (Terry Cohan) pedig, Best Young Actor Guest Starring in a Television Series kategóriában jelölték 1991-ben. A Gabriel's Fire tv sorozatban Matthew Fixx-et alakította, a Truth and Consequences epizódban, és a hangját adta a Ghost Dad című filmhez. 1991-ben a Blossom című tini sorozatban tűnt fel, mint Stevie, a To Tell the Truth epizódban, valamint a Pros and Cons című sorozat Once a kid epizódjában szerepelt. Az Our Shining Moment cimű tv filmben Michael 'Scooter' McGuire-t alakította. 1992-ben lazított egy kicsit, és "csak" két filmben szerepelt, de mind a kettő emlékezetes volt. Az egyik Chuck Norris főszereplésével készült Sidekicks (A bajnok és a kölyök) című film volt, ami sok rojongójának egyik kedvence. Ebben az asztmás és magányos Barry Gabrewski szerepét játszotta. A másikban Rodney Dangerfield volt a partnere. Ez volt a Ladybugs (Katicák), Matthew/Martha szerepét játszotta. Alakaításért ismét jelölésben részesült a Young Artist Award-on, két kategóriában is. Best Young Actor Starring in a Motion Picture és Outstanding Young Ensemble Cast in a Motion Picture.


1993-ban kezdte el forgatni, talán legismertebb filmjét, a SeaQuest DSV tv sorozatot, amiben a computer zseni Lucas Wolenczak szerepét játszotta. A The Siamese Dream című epizódot ő írta. A sorozat 1996-ig futott, 1995-től SeaQuest 2032 címen. A Saved by the Bell: The College Years című sorozat A Thanksgiving Story epizódjában önmagát alakította, és a hangját adta az Aladdin rajzfilmsorozat Mozenrath figurájához, ami azért élvezett, mert végre negatív figurát alakíthatott - még ha csak a hangjával is. Ebben az évben szerepelt utoljára tv sorozatban, a SeaQuest-en kívül. 1994-ben a SeaQuest mellett egy tvfilmet forgatott. Ez volt a Good King Wenceslas című kosztümös kalandfilm, amiben Wenceslas herceget alakította, és ezért megint Young Artist Award-ra jelölték Best Performance by a Youth Actor in a TV Mini-Series or Special kategóriában. Ezenkívül önmgaát adta a Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects című dokumentumfilmben.


Viszont a SeaQuest-ért 1995-ben végre elnyerte a Young Artist Award-ot Best Youth Actor Leading Role in a Television Series kategóriában. 1996-ben a SeaQuest befejeztével több ideje jutott a filmekre, így hármat is forgatott. A Fall Into Darkness-ben Chad-et alakította, a kritikusok szerették. A Born Free: A New Adventure című kalandfilmben Randal 'Rand' Everett Thompsont, és a Her Last Chance című drámában, Prestont. 1997-ben egyetlen egy filmet forgatott, a Two Came Back címűt, amiben Jasont játszotta. 1999-ben szerepelt Ang Lee filmjében a Ride with the Devil-ben. Ő játszotta Cave Wyatt-et, de a szakáll miatt nehezen lehet ráismerni. Ezenkívül feltűnt az Outside Providence című filmben, mint Mousy. 2000-ben megint csak egy filmet forgatott, a A Fate Totally Worse Than Death címűt, amiben Drew szerepét alakította.


Legközelebb csak 2002-ben állt kamerák elé. A Hart's War (Hart háborúja) című izgalmas drámában Bruce Willis és Colin Ferrel partnere volt, igaz a végső változatban csak vágóképeken látszik, de Pvt. Lewis P. Wakely szerepét játszotta. Az ebben az évben készült The Year That Trembled cimű filmet szintén szerették a kritikusok, ebben, Casey Pedersen szerepét alakította. Utolsó két filmjét 2003-ban forgatta. Az egyik a Puerto Vallarta Squeeze című volt, amiben Weatherford szerepe volt az ővé, valamint a 111 Gramercy Park, amiben Will Karnegiant alakította.


2003. november 11-én este 11:40 körül Jonathan Brandis egyik barátja értesítette a rendőrséget. A színész Los Angelesben, saját lakásában akasztotta fel magát. A Cedars-Sinai kórházba szállították súlyos sérülésekkel és másnap éjjel 2:45-kor halottnak nyilvánították. Brandis nem hagyott hátra búcsúlevelet. A vizsgálatok nem találtak drogot a vérében. Feltehetően depressziója vezetett először alkoholizmushoz, majd az öngyilkossághoz. Az ok, hogy a sikeres kezdet után nem kapott komolyabb szerepeket. Bár foglalkoztatták, de valószínűleg többet várt saját magától. Mindössze huszonhét éves volt. Korábbi kapcsolódó bejegyzés a TyBlogon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése