2009. április 6.

Fél pontok: Negyedszer eső miatt

A Forma 1 története alatt öt alkalommal fordult elő, hogy a versenytáv 75 százalékának teljesítése előtt szakították félbe a futamot, ebből négyszer az eső miatt.

Az első eset, amikor az elérhető világbajnoki pontoknak csak a felét osztották ki, az 1975-ös Spanyol Nagydíjon történt. Ekkor Rolf Stommelen balesetet szenvedett, amit ő ugyan túlélt, de öt ember meghalt. A 75 körös futamot a 29 kör után intették le, a győztes Jochen Mass lett.

Ezt követően minden esetben az időjárásra vezethető vissza a futamok félbeszakítása. Az első ilyen futam 1975-ös Oszták Nagydíj volt, amikor az eső miatt az 54 körös versenyből csak 29 kört tudtak teljesíteni a versenyzők, a győztes az olasz Vittorio Brambilla lett. A francia Alain Prost az 1984-es Monacói Nagydíjat nyerte meg.

A legkevesebb kört az 1991. november 3-án megtartott Ausztrál Nagydíjon teljesítették a versenyzők. Ekkor az adelaide-i pályán a 81 körös versenyből csak 14-et tettek meg, ezt követően félbeszakították a futamot, ami Ayrton Senna győzelmével ért véget.

Az utolsó a sorban a hétvégi Maláj Nagydíj, amikor az egyébként 56 körösre tervezett nagydíjból 31 kört teljesítettek a versenyzők, majd a félbeszakított futamot már nem indították újra. A győztes - ahogy korábban már megírtuk - a brit Jenson Button lett.

(Forrás: F1Portal.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése