2009. február 22.

Ma 60 éves Niki Lauda

Ma ünnepli 60. születésnapját Andreas Nikolaus Lauda, avagy ahogy a többség ismeri Niki Lauda osztrák Forma 1-es autóversenyző. A száguldó cirkusz háromszoros (1975, 1977, 1984) világbajnoka Bécsben született 1949. február 22-én. Szülei helytelenítése ellenére autóversenyző lett. Első versenye egy Bad Mühllackenben 1968. április 15-én megrendezésre került hegyi verseny volt egy Mini Cooper S 1300-zal, és második lett a csoportjában.

Forma 1-es karrierje akkor kezdődött, amikor sikerült bevásárolnia magát a March csapatba, és hazájában állhatott először rajthoz az 1971-es Osztrák Nagydíjon, ahol utolsó előttinek kvalifikálta magát az időmérő edzésen, és hamaroson feladni kényszerült a versenyt. A Ferrari csapathoz 1974-ben került, amikor elfogadta Luca di Montezemolo ajánlatát. 1975-öt Lauda "hihetetlen szezonnak" nevezte, ugyanis a Ferrari 1964 óta először nyert egyéni és konstruktőri világbajnoki címet. Lauda a maga öt futamgyőzelmével valamint további hét pontszerző helyezésével egyszerűen nyerte meg az évadot. Előnye a címvédő Emerson Fittipaldival szemben 19 és fél pont volt.

A következő év is jó úton haladt az ismétlés felé. Az első balesetét ebben az évben Ausztriában szenvedte el, távol a Formula–1-es pályáktól. Füvet nyírt a tanyáján, miközben kis traktorja felborult, és eltört néhány bordája. A Német Nagydíj előtt több mint húsz pont volt az előnye James Hunttal szemben, a Nürburgringen azonban jött az újabb baleset. Miután elállt az eső a versenyen, Lauda gyorsan esőgumiról sima felületű abroncsra váltott, majd az egyik kanyarban elváltotta magát, melynek következtében megcsúszott, az autó pedig keresztben állt meg a pálya közepén. Brett Lunger belerohant, és az osztrák Ferrarija lángokba borult. Lunger mellett Guy Edwards és Arturo Merzario segített kimenteni, és ugyan Lauda még lábra állt a balesetet követően, de állapota rohamosan romlott. A tüdejében és a vérében a füst óriási károkat okozott, ő pedig kómába esett. Azonban hihetetlen gyorsasággal felgyógyult, hat hét elteltével már ismét a Ferrariban ült.

Az 1978-as idényre a Bernie Ecclestone vezette Brabham csapathoz szerződött. 1982 és 1985 között a McLaren csapatánál versenyzett. Visszavonulása után légivállalatot alapított, majd a Ferrari és a Jaguar csapat tanácsadójaként tevékenykedett. Jelenleg a német RTL televízió szakkommentátora.

(Forrás: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése