2009. február 2.

Australian Open 2009: 14. nap

Az Australian Open 14. játéknapján elérkeztünk a férfi egyes döntőig. A mérkőzés előtt két tény állt egymással szemben. Az egyik Nadal 5 óra 14 percig tartó elődöntős mérkőzése Fernando Verdasco ellen, melyre utalva maga Nadal is kicsit fáradtnak vélte magát. Másfelől azonban Nadal mérlege 12-6 Federerrel szemben, igaz ez kemény pályán 3-2 Federer javára. Federer győzelme esetén beéri Pete Sampras rekodrját, aki 14 Grand Slam tornán diadalmaskodott. Nadal győzelme pedig azt jelenti, hogy Federer immár minden borításon kikapott legalább egyszer a jelenlegi világelső spanyoltól. Mindennek tükrében tehát egy izgalmas mérkőzésre számíthattunk.

Federer az első szett elején rosszul kezdett, sikerült visszavennie az elvesztett adogatását, majd már nála volt az előny, amikor 4-2 volt. Nadal elkezdett mégjobban játszani, így 5-5 lett az állás, majd a fontos pillanatban elvette Federer adogatását, így az első szettet 7-5-re a spanyol nyerte. A második játszmában Federer kezdte az adogatást, majd 2-1-nél breaklehetőséghez jutott. Nadal sikeresen hárította a breaklabdát, sőt nemsokára már ő volt breakelőnyben. A korábbi világelső svájci azonban visszabreakelt, majd az ötödik breaklabda után sikeresen elvette a spanyol adogatását. A szett végül 6-3-ra a svájcié, így 1-1 a játszmák aránya eddig.

Ezúttal Nadal kezdi az adogatást - a mérkőzésen először. Bár mindkettejük jutottak breaklehetőséghez a harmadik szettben, annak sorsáról a rövidítés dönt. A tie break győztese Nadal lett 7-3-ra, így a szett 7-6-ra ugyancsak az övé, a játszmák aránya tehát immár 2-1 a spanyolnak. A negyedik szett kérdése, hogy sikerül-e behúznia Nadalnak, ezzel először nyernie Melbourneban, avagy döntő szettben dől csak el a mérkőzés végeredmények. Federer lendülete továbbra is kitart, hiába vesztette el rövidítésben az előző játszmát. Elvette a spanyol adogatását, amit azonban a világelső azonnal vissza is vett. Ezt követően 2-2-nél nehéz helyzetbe került Roger Federer, összesen öt breaklabdát kellett hárítania. Sikeresen tette, sőt Nadal adogatását elvéve már 4-2 a svájcinak. A végeredmény a második játszmához hasonlóan 6-3 a korábbi világelsőnek, azaz következik a döntő szett.

A legfontosabb játszmában Rafael Nadal kezdheti a szerválást. Az elején mindenki hozta a saját adogatójátékait, majd 2-1 után Federer 30-0-ről vesztette el a szervajátékát. A spanyolnak sikerült 5-2-re elhúznia, amikor ismételten elvette Roger Federer adogatását. Ez egyben azt is jelenti, hogy a spanyol Rafael Nadal 7-5, 3-6, 7-6(3), 3-6, 6-2-re a harmadik borításon is legyőzte a volt világelsőt, megnyerve élete első Australian Openjét, mely a sorban a hatodik Grand Slam győzelme. Mellékesen jegyezném meg, hogy 22 évesen még senki sem büszkélkedhetett ilyen jó eredménnyel.

A döntőt követően a díjak átadásakor Roger Federer nem tudott megszólalni, elsírta magát. Míg a svájci próbálta összeszedni magát, addig Nadal elnézést kért Federertől, mert legyőzte, valamint biztosította, hogy öröm vele teniszezni, és mindig nagyon jó meccseket játszanak. A kis pihenőt követően megköszönte Federer a nézők biztatását, valamint gratulált Rafael Nadalnak. Elmondta, hogy nem akarta, hogy övé legyen az utolsó szó, Nadal szolgált rá erre.

Ugyancsak ma rendezték meg - a férfi egyes döntő előtt - a vegyespárosok döntőjét. Itt a Sania Mirza és Mahesh Bhupathi alkotta kettős nyert 6-3, 6-1-re a Nathalie Dechy, Andy Ram páros ellen. Emlékeztetőül leírom még ide, hogy a férfi párost a Bryan testvérek, a női párost a Williams testvérek, míg a női egyes döntőt Serena Williams nyerte. Ezzel az Australian Open az idei évre véget ért, és csak remélni tudom, hogy jövőre is legalább ennyire izgalmas Grand Slam tornát láthatunk Melbourneben. Idén a következő GS torna a Roland Garros lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése