2008. október 22.

TV ajánló: Holt költők társasága

Szinte hihetetlen, de végre egy olyan pillanat a mostani, amikor előre szólok egy TV műsorról, és nem utólag jegyzem meg, hogy milyen jó műsorról maradt le mindenki, aki nem volt szemfüles. Ezúttal az M1 műsoráról ajánlanék egy filmet, mely valójában már majdnem húsz éves. Ez nem más, mint a 20.10 órai kezdettel vetítésre kerül Holt költők társasága Robin Williams, Robert Sean Leonard és Ethan Hawke főszereplésével. Közülük talán Robin Williamst kell a legkevésbé bemutatnom, hiszen számos filmben viszontláthattuk őt. Ha mégis valamit említenem kellene, akkor egyik kedvenc filmem, a Good Will Hunting jut elsőként eszembe, ahol Sean Maguire szerepének megformálásáért Oscar-díjat is kapot. Nem mellesleg ezért a filmért is jelölték Oscarra, de itt nem kapott még semmit sajnos. Sorozatai közül valószínüleg mindenkinek az Egy úr az űrből jut eszébe. Robert Sean Leonard Neil Perry szerepe óta igazán emlékezeteset nem alakított a filmvásznon, míg Dr. James Wilson szerepében fel nem tűnt a Doktor House című sorozatban. Ethan Hawke a Holt költők társasága után feltűnt többek között a Fehér Agyar első és második részében. Mindezeket követően nézzük a Holt költők társaságának rövid leírását a Port.hu szerint:
Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.
A filmet az alábbi díjakra jelölték: Golden Globe díj (1990) - Legjobb rendező jelölés: Peter Weir; Golden Globe díj (1990) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Robin Williams; Golden Globe díj (1990) - Legjobb film - drámai kategória jelölés; Golden Globe díj (1990) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Tom Schulman; Oscar-díj (1990) - Legjobb film jelölés: Antony Thomas, Steven Haft, Paul Junger Witt; Oscar-díj (1990) - Legjobb rendező jelölés: Peter Weir; Oscar-díj (1990) - Legjobb férfi főszereplő jelölés: Robin Williams. Az alábbi díjra jelölték a filmet, és el is vitte a díjat: Oscar-díj (1990) - Legjobb forgatókönyv: Tom Schulman.

2 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó film, amelyet nagyon sokszor meglehet nézni, már párszor láttam (a szám már rég átlépte a 2jegyűség határát).
    A szereplőket csak dicsérni tudom, nagyon emlékezetes alakítást nyújtottak.
    Remélem nem kell olyan sokat várni, hogy ismét látható legyen.

    Ferenc

    VálaszTörlés
  2. valóban érdemes többször is megnézni ez a filmet. azt nem állítom, hogy már kétjegyű, ahányszor láttam, de több alkalommal láttam már én is

    ha lesz megint a tv-ben, és nem siklik át rajta a figyelmem (mint ahogy most is majdnem), akkor igyekszem ismét itt a blogban megemlíteni

    TyBoR

    VálaszTörlés