2008. október 3.

Tag der Deutschen Einheit

Ma, azaz 2008. október 3-án immár 18. alkalommal ünnepelheti Németország az ország újraegyesítését. A keleti terület (Német Demokratikus Köztársaság) csatlakozását a nyugati területhez (Német Szövetségi Köztársaság) 1990. október 3-án deklarálták.

A II. világháborút követően az ország területét és Berlint a szövetségesek négy megszállási övezetre osztották. Franciaország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok által ellenőrzött övezet 1949. május 23-án egyesült és létrehozta a Német Szövetségi Köztársaságot; 1949. október 7-én a szovjet megszállási övezetben megalakult a Német Demokratikus Köztársaság. Ezek nevei a köznyelvben "Nyugat-Németország" és "Kelet-Németország" volt, Berlin részei pedig "Nyugat-Berlin" és "Kelet-Berlin". A keleti országrész fővárosa Kelet-Berlin lett, a nyugatié Bonn. Nyugat-Németország kijelentette, hogy Bonn csak ideiglenes főváros, egyszer megszűnik a mesterséges fennálló helyzet, a két államra osztottság.

Nyugat-Németországban parlamentáris demokrácia épült ki szociális piacgazdasággal, az Amerikai Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal szövetkezett. Az 1950-es évek elejétől tartós gazdasági növekedés indult (német gazdasági csoda). 1955-ben csatlakozott a NATO-hoz és 1958-ben az Európai Gazdasági Közösség alapító tagja lett. A határ túloldalán Kelet-Németországot kezdetben megszállva tartotta a Szovjetunió, majd 1955 májusától szövetségesként volt jelen. Autoriter ország volt szovjet típusú gazdasággal. Sok polgára Nyugatban látta a politikai szabadság és a gazdasági virágzás hazáját. 1961-ben felépítették a berlini falat, hogy megakadályozzák a szökést Kelet-Németországból Nyugat-Németországba. Ez a lépés lett a hidegháború szimbóluma. A két Németország közötti feszültség jelentősen enyhül az 1970-es évek elejétől Willy Brandt nyugatnémet kancellár keleti politikája következtében, amely magában foglalta Németország II. világháborús területi veszteségeinek tényleges elismerését.

Miután a keletnémet kormány kénytelen volt szembesülni azzal, hogy egyre több keletnémet szökik nyugatra Magyarországon át, az 1989. nyári tömegdemonstrációk után november a keletnémet hatóságok feloldották a lakosságot sújtó utazási korlátozásokat. Bár az eredeti szándék a keletnémet államra nehezedő nyomás csökkentése volt, a határok megnyitása felgyorsította a keletnémet reformfolyamatot. Egy évvel később 1990. szeptember 12-én megkötötték a "kettő plusz négy szerződést" a két német állam a a megszálló hatalmak között. A szerződés értelmében a négy megszálló hatalom lemondott minden, a győzteseket megillető jogról és Németország visszanyerte teljes függetlenségét.

Németország újraegyesítését (Deutsche Wiedervereinigung) 1990. október 3-án deklarálták, amikor is a keleti területek (NDK) csatlakoztak a nyugatiakhoz (NSZK). Az NDK első szabad választásai (1990. március 18.) után a két ország tárgyalásainak eredményeként megszületett egy "egyesítési szerződés" (Unification Treaty). Eközben ugyanők valamint Nagy-Britannia, Franciaország, az USA és a Szovjetunió is aláírt egy szerződést, amiben garantálták az új állam függetlenségét. Az újraegyesített Németország tagja maradt az Európai Közösségnek (a későbbi EU), illetve a NATO-nak. Az egyesítés óta Németország vezető szerepet tölt be az Európai Unióban és a NATO-ban. Még ma is folyik a vita arról, hogy az 1990-ben Németországot egyesítették vagy újraegyesítették. Egyesek szerint az "egyesítés" kifejezés 1871-re vonatkozik, amikor kikiáltották a Német Birodalom létrejöttét.

Jogi szempontból az NDK szűnt meg, az egységes ország az NSZK jogutódja: hivatalos neve Bundesrepublik Deutschland, jelképei, jellegzetességei is nagyrészt az egykori Nyugat-Németországéval egyeznek. A főváros ugyan Berlin lett, de volt egy tízéves átmeneti időszak, amíg a kormányzat székhelye az addigi nyugatnémet főváros, Bonn maradt. Ennek ellenére az NSZK elnevezés 1990 óta nem használatos.

Végezetül úgy korrekt, hogy ha leírom, miért is választottam a mai napi bejegyzés témájának mindezt. Az egész dologra Slepyvon (akit Heimleiter II-ként is említettem már itt a blogban) hívta fel a figyelmemet (és másokét is) az iWiW üzenőfalon:
Heute ist der Tag der Deutschen Einheit.
Deshalb:
Einigkeit und Recht und Freiheit
Für das deutsche Vaterland!

(Forrás: Wikipédia)

1 megjegyzés:

  1. Grüß Gott!

    Nagy örömmel olvastam az írát a Deutsche Einheitről.

    További szép napot!

    Tschüß!
    Ferenc

    VálaszTörlés