2008. szeptember 29.

Ösztöndíj Börze

A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézete által kínált külföldi ösztöndíjprogramokkal (LLP/ERASMUS), szakmai gyakorlati és tanulmányi út lehetőségekkel ismerkedhetnek meg azok a hallgatók, akik ellátogatnak szeptember 30-án az intézmény székesfehérvári épületeibe.

A harmadik alkalommal megrendezett Ösztöndíj Börze segítségével kívánja a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézete informálni a hallgatókat a külföldi tanulási lehetőségekről. A székesfehérvári börzét megelőzően a főiskola Budapesti és Siófoki Regionális Oktatási Központjában került sor a tájékoztatókra a 2008/2009-es tanév II. szemeszterére szóló lehetőségekről.

A program aktualitását az adja, hogy az Erasmus tanulmányokra vonatkozó pályázatokat a 2008/2009-es tanév tavaszi félévére 2008. október 15-ig nyújthatják be a hallgatók. A Kodolányi Erasmus programja a hallgatók számára 25 Európai Uniós ország több mint 90 felsőoktatási intézményébe kínál áthallgatási lehetőséget. A Nemzetközi Intézet nyújtotta külföldi tanulási lehetőségei határtalanok, a palettán szerepelnek rövidebb, kéthetes, projekt tanulmányutak is, ahol egy vezető tanár segítségével projektmunkát készítenek a résztvevők. Lehetőség kínálkozik arra is, hogy külföldön töltsék el szakmai gyakorlatukat a hallgatók.

Az idei félévben kétszer annyi külföldi diák tanul főiskolánkon, mint tavaly ilyenkor. Éves szinten közel 150 hallgató érkezik intézményünkbe és ugyanennyi diákunk tapasztalhatja meg a "nemzetközi környezetet". A Kodolányi egyre sikeresebb Erasmus programjának különlegessége abban rejlik, hogy a magyar diákoknak felajánlott idegen nyelvű kurzusokat külföldi hallgatók is felvehetik, melynek eredményeként a magyar és külföldi diák integrált módon vesz részt a felsőoktatásban. A Kodolányin tanuló külföldi diákokat változatos programok várják, így konferenciákon való részvétel, Nemzetközi Nap, borkóstoló, biciklitúrák mellett pedig természetesen személyre szabott ügyintézés. Nem könnyű egyik napról a másikra beilleszkedni egy teljesen új kultúrába, éppen ezért a Nemzetközi Intézet diák-mentor programja mindenben segítséget nyújt a diákoknak.

"Ösztöndíj Börzénk elindításával az volt a célunk, hogy egy helyen kaphassanak meg minden információt hallgatóink melyek a széleskörű külföldi tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatosak. Rendezvényünkön az egyéni igényeknek megfelelő ajánlatokkal várjuk az érdeklődőket, megismertetve őket partner intézményeink kínálatával. Remélem, hogy börzénknek köszönhetően rendszeresen jelen leszünk hallgatóink életében, de félévente legalább egyszer." - mondta Horváti Éva, a Nemzetközi Intézet vezetője.

Az Ösztöndíj börzén a Nemzetközi Intézet mellett a Karrier Iroda munkatársai várják szolgáltatásaikkal, állásajánlatokkal, belföldi és külföldi szakmai gyakorlati lehetőségekkel, tájékoztató kiadványokkal az érdeklődőket. A "Karriertanácsok végzős hallgatók számára I-II-III" és az "Elhelyezkedési tanácsok" című brosúrákból tájékozódhatnak az álláskeresési módszerekről, az önéletrajzírási technikákról, az interjúról.

A börze ideje alatt regisztrálók között értékes ajándékokat sorsolnak ki a Nemzetközi Intézet munkatársai. Az egész napos program kulturális csemegéket is tartogat a résztvevőknek, így többek között 8 ország nemzeti ételkülönlegességeit is megkóstolhatják az érdeklődők. A táncházzal és koncerttel záruló rendezvényen ingyen vehetnek részt a hallgatók.

Statisztikák
Hallgatókat küldő/befogadó országok listája (2008/2009-es tanév: I. szemeszter):

Bejövő hallgatók:
8 országból: Törökország, Lengyelország, Litvánia, Finnország, Franciaország, Románia, Portugália, Németország

Kimenő hallgatók:
Célországok: Spanyolország, Ausztria, Törökország, Finnország, Lengyelország, Portugália, Németország, Svédország, Szlovénia, Norvégia, Bulgária


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése