2008. augusztus 9.

XXIX. Nyári Olimpiai Játékok

A XXIX. Nyári Olimpiai Játékok 2008. augusztus 8-tól augusztus 24-ig kerülnek megrendezésre Pekingben, Kína fővárosában. 28 sportágban, 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók, egy számmal többen, mint Athénban. Néhány versenyt más városokban rendeznek: a vitorlázást Qingdaoban, a lovaglást Hongkongban, a labdarúgást Qinhuangdaoban, Sanghajban, Shenyangban és Tianjinben.

Pekinget 2001. július 13-án választották meg az olimpia házigazdájának a NOB 112. ülésén, Moszkvában. Itt Peking megelőzte Torontót, Párizst, Isztambult és Oszakát. Korábban további öt város nyújtott be pályázatot a NOB-nak, de a 2000. évi előszavazáson nem kerültek a legjobbak közé: Bangkok, Kairó, Havanna, Kuala Lumpur és Sevilla. Peking korábban már pályázott a 2000. évi nyári olimpiai játékok megrendezésére, de Sydneyvel szemben alulmaradt.

Az olimpiai fáklya megtervezésére több mint 300 pályázat érkezett a szervezőbizottsághoz. A győztes végül a Lenovo vállalat lett. A mintegy harminc tervezőből álló csapat által több mint 10 hónapon át tervezett fáklya alapanyaga alumínium-magnézium ötvözet, mérete 720x50x40 milliméter, tömege pedig alig egy kg. Vörös és ezüst az alapszíne, amelyen tradicionális és kortárs kínai stílusú motívumok találhatók. Tervezése során ügyeltek arra, hogy a láng még 65 km/h-s szélben és 50 mm/h-s esőben is égve maradjon. 2008. április 7-én Párizsban a Tibet szabadságáért, a kínai olimpia ellen tüntetők eloltották az olimpiai lángot, mely páratlan esemény az olimpiák történetében.

A 2004-es olimpián részt vevő nemzetek száma Pekingben még tovább növekedhet. Az előző olimpián részt vevő 202 országon kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a Marshall-szigeteket és Tuvalut is, illetve Szerbia és Montenegró függetlenné válása után ez lesz az első olimpia, amelyen külön indulnak.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Kína részét képező Tibet is indulhasson ezen az olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága azonban 2007 decemberében elvetette a tibetiek kérelmét, arra hivatkozva, hogy a diplomáciai szempontból el nem ismert országok nem nevezhetik sportolóikat külön az olimpiai játékokra. Észak- és Dél-Korea egy közös csapatként indul Pekingben.

(Forrás: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése