2008. augusztus 13.

Ma még lehet jelentkezni

Ma van a pótfelvételire jelentkezés utolsó napja. A rapid nyári eljárásban azok jelentkezhetnek, akiket nem vettek fel a normál felvételi során, illetve nem is jelentkeztek. A ponthatárok megállapítása után megjelent nyári (pót)felvételi kínálat és a jelentkezés szabályai megtalálhatók a felvi.hu honlapot. A pótfelvételi eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akik a normál eljárásban nem nyertek felvételt, illetve akkor még nem adtak be jelentkezési lapot. E eljárás keretében a Kodolányi János Főiskolára is lehet jelentkezni, további információk ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Egy másik fontos hír a KJF háza tájáról:
A Google és a Kodolányi János Főiskola (KJF) megállapodott, hogy szeptember elsejétől minden elsős hallgató a Google Alkalmazások Oktatói csomag keretében a Google levelezőrendszerére épülő főiskolai email-címet fog kapni. A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként vezeti be a Kodolányi a keresőcég Alkalmazások nevű csomagját, a későbbiekben pedig más Google-szolgáltatások elindítását is tervezi.

A Google Alkalmazások termékek és szolgáltatások olyan személyre szabható kombinációja, amely elősegíti az oktatási intézmények, cégek vagy szervezetek tagjai közti csoportmunkát, hiszen a saját domain-nevük alatt használhatják a Google kommunikációs és együttműködést támogató megoldásait. Mindegyik szolgáltatást a Google üzemelteti és bármely internet-hozzáféréssel rendelkező PC-ről és mobil készülékről elérhetők.
A teljesen ingyenes Oktatói csomag kifejezetten az általános iskolák, középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények számára készült. Nagyban elősegíti a diákok és tanárok közötti együttműködést, közös munkát, adat- és információ-megosztást, kommunikációt, valamint jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket és költségeket.
A programban résztvevő közel kétezer első éves hallgató előtt a Kodolányi János Főiskola szeptember 1-jén nyitja meg kapuit. A felsőbb éves hallgatók számára várhatóan jövő februártól lesznek elérhetők az új szolgáltatások.

A főiskola elsőként a Gmail-re épülő levelező szolgáltatást és a Google Naptárt fogja bevezetni, amit a Google Dokumentumok követ majd. A 2008-ban beiratkozó hallgatók egységesen vezeteknev.keresztnev08@kodo.hu formátumú email-címet kapnak, amelyre rendezvényekkel és az oktatással kapcsolatos levelek fognak érkezni a főiskolától és a tanároktól. Kodo.hu-s címüket természetesen más jellegű levelezésre is használhatják, hiszen a főiskoláról való távozásuk után is megtarthatják azokat.

Az együttműködés több szempontból is előnyős a főiskola számára:
- Az egységes email-címek a korábbi, privát címekre épülő levelezőlistákat fogják helyettesíteni, megoldva az ezzel kapcsolatos gondok nagy részét (betelt vagy megszűnt postafiókokkal való kommunikáció, végzett diákok szűrése, stb.)
- A régóta bevezetni tervezett email-szolgáltatást a Google ingyen nyújtja, így az első évben mintegy egymillió forint, a későbbi években pedig szintén hasonló nagyságrendű költségtől mentesíti a főiskolát
- A diákok értesítésére szolgáló SMS-rendszer feladatát a Google Naptár ingyenes SMS-küldő szolgáltatása fogja helyettesíteni, további, éves szinten közel egymillió forintos költségmegtakarítást jelentve ezzel
- Hasznos segítséget jelent majd a távoktatásban a Google Dokumentumok, amelynek révén nemcsak az egyes tananyagok juttathatók el a diákokhoz, hanem különböző feladatok csoportosan is megoldhatók vele

Dr. Tóth Ágnes, a KJF marketingigazgatója az együttműködés kapcsán elmondta: "Régóta fontolgatjuk már, hogy saját levelezőrendszert vezetünk be hallgatóinknak, hiszen elégedettségük és a velük való kommunikáció nagyon fontos számunkra. Eddig a várható technikai problémák és a magas költségek tartottak vissza minket a megvalósítástól, ezért örültünk nagyon a Google nyújtotta lehetőségnek. Döntésünkben komoly szerepet játszott az innovatív megoldások bevezetésére irányuló törekvésünk is: célunk, hogy olyan szolgáltatásokat tegyünk elérhetővé hallgatóinknak, amelyek egyszerűsítik mindennapjaikat, ráadásul a jövőbe mutatók technológiai szempontból is."

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője hozzátette: "Nagyon örülök neki, hogy immár a magyar felsőoktatást is utolérte a legmodernebb informatikai koncepció, a "cloud computing" szele, amellyel az oktatási intézmények az igen szűkösen rendelkezésükre álló anyagi és emberi erőforrásaikat a fő tevékenységükre tudják koncentrálni. Mostantól a magyar diákok is használhatják azokat az eszközöket, amelyek többszázezer, a világ különböző országaiban tanuló társuk mindennapjait teszik hatékonyabbá és könnyebbé nap mint nap."

A Google Alkalmazásokról:
A Google Alkalmazások a következő programokat tartalmazhatja:
- Gmail - a Google webes levelezőszolgáltatása, amely közel 7 GB tárhelyet nyújt, valamint hatékony spamszűrővel és beépített keresővel is rendelkezik.
- Google Naptár - a Naptár a Google napirend-tervező szolgáltatása, amellyel nyomon követhető programok és előadások alakulása.
- Google Talk - A Talk azonnali üzenet- és fájlküldő szolgáltatás, amellyel az internetes telefonálás (VoIP) is lehetséges.
- Google Dokumentumok & Táblázatok - A Dokumentumok és Táblázatok a Google ingyenes, magyar nyelvű webes szövegszerkesztője és táblázatkezelője, amellyel az anyagokon egyszerre többen is dolgozhatnak valós időben.
- Google Sites - Csoportos weboldal készíthető segítségével, amivel gyorsan, egy helyen különböző információk gyűjthetők össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése