2008. július 21.

A bűvös dátum: július 21.

A rendszeres Rádió Antritt hallgatók egy ideje hallhatnak alkalmanként egy dátumot: Július 21. Bár a TyBlog jól értesült, és már rég tudja, hogy mit takar ez az időpont, idő előtt mégsem akartam elárulni a "nagy titkot". Mivel azonban a mai naptól fogva már mindenki hallja a dátum "jelentését", így semmi gond nem lehet belőle, ha itt is megírom. Megújult a Rádió Antritt szignálparkja. Az új szignálpark a mai napon került bevezetésre. Aki nem Szekszárdon, avagy a rádió vételkörzetében lakik, bátran ráhangolhat neten keresztül is ezen a linken keresztül. A vételkörzetben lakók pedig a már jól ismert 105,1 MHz-es frekvencián találhatják meg a rádióadót. Antrittra fel! (Ígérem, az ő szignáljaik jobbak ennél az általam írt mondatnál)

Rég volt szó Fürstenfeldről. Ennek legfőbb oka, hogy rég jártam arra, többek közt, mert sajnos nem volt becserélhető az a hét, amiről én ezt reméltem. A másik pedig, hogy úgy látszik a nyári szünet beköszöntével az események is pihenőre mentek, semmi érdemleges történés a Fürstenfeldi Intézet háza táján - legalábbis a TyBlognak nincs semmilyen új információja.

Teljesen azért nem feledkeztem meg Fürstenfeldről, így gyorsan megemlítem azokat az információkat, amiket az általam ismert, a városhoz kapcsolódó honlapok segítségével összegyűjtöttem. Júliusban és augusztusban különösen megéri vasárnap este (khm... délután) 5 után a FürstenBräuba benézni, ugyanis féláron van minden ital. Igen, a sörök is. Igen, a koktélok is. Aki arra jár, gyorsan beugorhat a Schillerplatzon található ZIS-FF irodába, hogy jelentkezzen a turizmus mesterképzésre, ugyanis a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően már csak pár hely van szabad. És most is igaz, hogy aki kimarad, az lemarad.

Bár relatív kicsi az esély, hogy most épp bárki Fürstenfeldből az én magyar nyelven írt blogomat olvassa. Ha valaki mégis így tenne, annak felhívnám a figyelmét, hogy ma véradás lesz 15 és 19 óra között a Volkshausban. Aki tud, menjen el, és adjon vért! És, ha már egészségügy felé terelődött a téma, akkor egy valamivel régebbi cikk, amit miután megjelent, megjelöltem, hogy bekerüljön majd a blogba, de eddig valahogy mindig sikerült kimaradnia, mert vagy nem igazán illett az adott napi bejegyzéshez, vagy pedig teljesen kiment a fejemből, hogy megemlítsem. Most azonban bepótlom. A hónap elején az Index Tudomány Blogban a Crohn betegségről megjelent bejegyzésről van szó:
Harminckét génváltozatot találtak eddig, amelyek a belek gyulladásos állapotával járó Crohn-betegséghez köthetők - közölték oxfordi kutatók. Az eddigihez képest háromszor több génszakaszról feltételezik a Wellcome Trust Centre for Human Genetics kutatói, hogy szerepet játszanak a gyulladásos bélbetegségben, ám véleményük szerint még több lehet felfedezetlenül. "Ezek a genetikai kockázat mintegy ötödét magyarázzák meg, ami azt jelzi, hogy több száz gén játszhat szerepet a betegségben, mindegyik egy kicsivel növelve a hajlamot rá" - mondta Jeffrey Barrett, a kutatás vezetője. Az oxfordi kutatás arra irányult, hogy a DNS molekula 3 milliárd egységéből mely szakaszok, mely gének köthetők össze a Crohn-betegséggel, amely ezerből egy-két embert érint a világ fejlett részén. Az eredmény jelzi, hogy a szokványos betegségek hátterében nagyon sok gén állhat, mutatja a betegségek összetettségét, valamint azt, milyen nehézségek várnak a kutatókra, amikor a genetika irányából keresik a gyógymódokat. A tanulmány a Nature Genetics című tudományos szakfolyóiratban jelent meg. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése