2008. június 28.

Svájci vendégek

2008. június 9 és 13. között Svájcból érkeztek vendégek a Kodolányi János Főiskolára, hogy megismerjék a magyar oktatási rendszer működését.

A főiskolánk több, mint egy évtizede áll szakmai kapcsolatban a svájci Fachhochschule Aarau-val. A kooperáció keretében a svájci partner lehetővé teszi, hogy a Kodolányi német, pedagógia, pszichológia szakos oktatói évente kéthetes továbbképzésen vegyenek részt. Az együttműködés eredményeként egy könyv is készült, amely Majorosi Anna és Arnold Wirsch szerkesztésében 10 Jahre Zusammenarbeit- Austausch, Erfahrungen und Einsichten címmel jelent meg 2007-ben.

Június második hetében a Kodolányi Német, Pedagógia, valamint Pszichológia Tanszéke látta vendégül a svájci főiskola oktatóit, és a főiskola tanár-továbbképzésén résztvevő pedagógusait. Az egy hetes látogatás első felét a 11 fős csoport Székesfehérváron, a másik felét pedig Budapesten töltötte.

A szakmai tanulmányút során a Kodolányi Német Tanszékének oktatói bemutatkozó előadást tartottak a főiskoláról, majd a vendégek részt vehettek a Kodolányi János Középiskola tanárai által tartott bemutató órákon.

A szakmai programot színesítette, hogy ízelítőt kaptak az alpesi ország pedagógusai a magyar oktatási rendszer működéséről. A Fachhochschule Aarau tanárai ellátogattak a Budapesten az Osztrák - Magyar Európaiskolába, ahol óralátogatásra és a vezetőkkel folytatott tapasztalatcserére is sor került.

A vendégek a szakmai program mellett ellátogattak Tihanyba, Veszprémbe, Budapestre, ahol megcsodálhatták a főváros turisztikai vonzereit. Gasztronómiai programként a magyar specialitásokat is megkóstolták, valamint a learning-by-doing elv alapján a moldvai csángó néptáncot elsajátíthatták.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése