2008. május 12.

Svájci tanulmányút - 1. nap: Salzburg

Az első nap Salzburg városát vesszük célba, mely az azonos nevű ausztriai tartomány székhelye. Salzburg tartomány Ausztria szívében, az Keleti-Alpok északi oldalán található. Közvetlen szomszédai: Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol valamint a Németországhoz tartozó Bajorország.

Salzburg Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobbb osztrák város, 150 269 lakosa volt 2007-ben. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) a bécsi klasszikusok egyik vezéralakja, az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alkotója, az egyik legjátszottabb és legismertebb szerző, aki szinte minden műfajban alkotott.

Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt találhatók többek között: Ausztria legöregebb alagútja (Sigmundstor), Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye (Festung Hohensalzburg), a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja (Reißbahn).

Salzburgban a Jugendherberge Salzurg-Aigen-ben fogunk oda- és visszautunk alkalmával is megszállni. Aki félne attól, hogy eltéved, írja fel jó előre a címet, hogy legalább útbaigazítást tudjon kérni: A-5020. Salzburg, Aignerstrasse 34. Esetleg érdemes a honlapjukról a telefonszámukat feljegyezni, illetve mindenkinek szét lett küldve Zsani telefonszáma, akihez bármikor bizalommal fordulhatunk segítségért, információért svájci megérkezésünkig. (Legalábbis az információs körlevél ezt sejteti) Külön előny, hogy Zsani ebből a városból készített handout-ot, így hívhatjuk ezentúl akár Salzburg-szakértő(nk)nek is.

(A Wikipédia kapcsolódó szócikkei alapján készült.
A képek a Salzburg.info és a Jugendherberge Salzburg oldalról származnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése