2008. május 20.

Összeomlott az európai roaming

Hétfő déltől kedd kora délutánig nem lehetett mobillal hazatelefonálni Európa több országából, illetve nem voltak elérhetők az ottani magyar mobilok. Egy németországi építkezésen vágtak el véletlenül egy fontos kábelt.

Hétfőn kora délután kezdett el leállni az európai mobilhálózatok közötti kommunikációt bonyolító roamingrendszer. Franciaország és Anglia irányából hallgattak el először a telefonok, aztán egész Nyugat-Európát elérte a hullám, és kedd reggel már Európa szinte összes országát érintette a roamingszolgáltatás leállása.

A szolgáltatás leállását a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ügyfélszolgálatánál is megerősítették. Azt az információt kaptuk, hogy a T-csoport adatátviteli rendszerében történt a hiba, így a T-Mobile-os hálózatok Európa szinte összes országában elérhetetlenek külföldről, a többi szolgáltatónál pedig ott nincs roaming, ahol a T-csoport hálózatát használja a rendszer (a Pannonnál ilyen például Franciaország, Anglia és Ausztria).

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál elmondták, hogy a hibát egy németországi építkezésen okozták, ahol elvágtak egy kiemelten fontos távközlési átviteli kábelt. Ez több országot érintő szolgáltatáskieséseket eredményezett, Magyarországon a mobilszolgáltatók nemzetközi forgalmában torlódás, alkalmanként teljes elérhetetlenség volt tapasztalható. A kimenő nemzetközi vezetékes forgalomban nem volt elérhetetlen irány.

Kedd reggelre az összeköttetések felét sikerült helyreállítani. Délelőtt 11 órakor a helyrállítás 90%-ban megtörtént, ezzel a forgalomban a torlódások megszűntek. Délután fél kettőkor a T-Mobile ügyfélszolgálata megerősítette, hogy a szolgáltatás helyreállt, egyedül a Botswana, illetve a román Vodafone felé akadozik még a kapcsolat.

(Forrás: Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése