2008. március 20.

Százon is túl

Várakozásaimon felül nyitott a beküldött válaszok számát tekintve a kommunikáció szakdolgozatomhoz kapcsolódó kérdőívem. Mindez azt jelenti, hogy mostanra már átlépte a bűvös 100-as számot a beérkezett válaszok száma. Továbbra is ajánlom azonban mindenkinek a figyelmébe, aki Szekszárdon, avagy Szekszárd környékén lakik, és hallgat rádiót. A kérdőív itt tölthető ki. Néhány válaszadó ígéretet tett arra, hogy a környezete figyelmét is felhívja a kérdőívemre, melynek nagyon örülök, és természetesen köszönöm a támogatást ezügyben.

Emlékeztetőül szeretném megjegyezni, hogy jövő hét szombaton ismételten Magyar Party lesz a Beata's Pubban (Leitersdorf bei Hartberg). Sok szeretettel várunk (vagyis elsősorban a szervezők várnak) minden kedves érdeklődőt. Akinek szüksége lenne a Beata's Pub telefonszámára (például további információk miatt), annak érdemes a TyBlog archívumában keresgélnie, ugyanis már tettünk róla említést korábban, illetve az elkövetkező napokban még teszek említést erről, akkorra előkeresem az elérhetőséget, és azokat is publikálom ismét.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek egyre kevesebb időt fordítanak alvásra. A megkérdezettek egyharmada ennek következtében elszunyókál a munkahelyén. A felmérésben részt vevő ezer ember saját bevallása szerint hétköznapokon körülbelül hat órát és negyven percet tölt alvással, s ezt a legtöbben kevésnek érzik. Hétvégén több az alvásra fordított idő: körülbelül hét és fél óra. Sokan a munkahelyükön igyekeznek pótolni a hiányt, pontosabban nem tudnak mit tenni az álmosság ellen, és elszunyókálnak a munkahelyen. Hogy ez milyen veszélyekkel jár, ez az illető foglalkozásától függ. Az Egyesült Államokban például napvilágot látott egy hír arról, hogy a pennsylvaniai atomerőmű biztonsági őrei rendszeresen elalusznak szolgálat közben. A hír folytatása az Origo oldalán olvasható.

Növeli az alvajárás kialakulásának esélyét, ha az ember nem alszik eleget - állítják kanadai tudósok. A két jelenség között már korábban is próbáltak kapcsolatot felfedezni, a kísérleti eredmények azonban mindeddig nem voltak bizonyító erejűek. A Montreali Egyetemen negyven olyan embert figyeltek alváslaborban 2003 augusztusa és 2007 márciusa között, akikről gyanítható volt, hogy alvajárók. Egy általános vizsgálat után az önkéntesek a laborban aludtak, a másnapot pedig szokásos napi rutinjukat követve töltötték, majd este visszatértek az egyetemre, ahol hajnalig ébren tartották őket. 25 óra után merülhettek újra álomba. A pácienseket minden alvási periódus ideje alatt filmezték, az alvásszakértők pedig később kiértékelték a látottakat, és háromfokozatú skálán értékelték az önkéntesek komplex mozgásait attól kezdve, hogy a lepedőt piszkálják, addig, hogy felkelnek az ágyból. Folytatás az inforadio.hu oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése