2008. január 8.

Golden Globe: díjátadó helyett sajtótájékoztató

Teljesen ellehetetlenült, így elmarad a második legrangosabb filmes elismerés, a január 13-ai Golden Globe-díj átadása a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt. A díjazottakat idén a csillogó rendezvény helyett egy sajtótájékoztatón hirdetik ki.

Hivatalosan is bejelentette a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége, hogy nem tartja meg a január 13-ára tervezett Golden Globe-díjátadó gálát.

A döntéshez az vezetett, hogy a forgatókönyvírók szakszervezetének több mint két hónapja tartó sztrájkja miatt nem volt, aki megírja a felkonferáló és összekötő szövegeket.

Ezt követően a Színészek Céhe is jelezte, hogy az írók iránti szolidaritásból a Golden Globe-ra jelölt hetven színész egyöntetűen úgy döntött, nem vesz részt a rendezvényen.

A szervezők féltek attól, ha ezek ellenére megtartják a gálát, akkor azt a sztrájkolók megzavarják.

A külföldi újságírók döntése szerint a színpompás gála helyett egy sajtótájékoztatón hirdetik ki a győztesek nevét január 13-án, vasárnap.

"Nagyon csalódottak vagyunk, hogy ezt a nagy hagyományú rendezvényt nem tudjuk megrendezni a tervezett időben, és tévénézők millióit fosztják meg attól, hogy lássák kedvenceiket, amint 2007 kiemelkedő filmes teljesítményeit ünneplik" - közölte Jorge Camara, a szervezet elnöke.

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége korábban bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az írók szakszervezetével arról, ne zavarják meg az eseményt, és egy külön megállapodás keretében járuljanak hozzá a díjátadó szövegeinek megírásához, ám a szervezet ehhez nem járult hozzá.

A sztrájk november 5-én kezdődött, miután a 12 ezer írót tömörítő szakszervezet, a Writers Guild of America nem tudott megegyezni a stúdiókkal a jogdíjak felosztásáról.

A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből.

A szakszervezet legutóbb közel húsz éve, 1988-ban hirdetett munkabeszüntetést, ami akkor 22 hétig tartott.

(Forrás: InfoRádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése