2007. december 20.

Történelmi esemény előtt áll az ország

Éjfélkor megnyílnak az Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé vezető határok, mivel Magyarország is a Schengeni-övezet teljes jogú tagjává válik. Ez azt jelenti, hogy ezen az 1100 kilométer hosszú határszakaszon már nem fogja határőr megállítani az utazókat, hanem bárki ellenőrzés nélkül átmehet. A történelmi pillanatot az érintett határok nagy részén megünneplik.

Történelmi jelentőségűnek nevezete a csütörtöki napot Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője, éjfélkor ugyanis hazánk a schengeni-övezet teljes jogú tagjává válik és megnyílnak a határok Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé. Ez azt jelenti, hogy a 2200 kilométeres magyar határszakasz több mint felén - 1100 kilométeren - már nem fogja határőr megállítani azt, aki akár autóval, akár gyalog átlép a másik ország területére. Így tehát bárki, bármikor és bármilyen módon, ellenőrzés nélkül átmehet az érintett három országba.

A határnyitás több mint 50 határátkelőt érint a három országgal közös határszakaszon. Hegyeshalomnál pontban éjfélkor bontják el az összes sorompót, így nyitják meg jelképesen az Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába vezető határokat. A többi átkelőnél folyamatosan bontják majd a sorompókat, később pedig az ott felállított bódék is eltűnnek, vagy más funkciót kapnak.

Orodán Sándor, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy habár az országhatárokon mindenféle ellenőrzés nélkül át lehet majd lépni, személyazonosságot igazoló okmányt mindenkinek kell magánál tartania. Felnőtteknél ez a személyi igazolvány, vagy az útlevél lehet, 14 év alatti gyerekeknél pedig csak az útlevél.

(Forrás: hirado.hu/FH)

1 megjegyzés:

  1. Jó, hogy ezt megértük. Mindenképp jobb lesz ez nekünk - szabadabb mozgás, nagyobb piac. A vasfüggöny után a nyomorfüggönyön is túljutunk lassan...

    aranyhaj.blogspot.com

    VálaszTörlés