2007. december 28.

Amit nem árt tudni a pezsgőről

Ha szilveszter, akkor pezsgőbontás, de persze nem csupán az év utolsó, avagy épp első napján pukkanhat az üveg. Pezsgőt bontunk, illetve iszunk a legtöbb jeles eseményen, születésnapon. Ennek ellenére egyes adatok szerint az éves pezsgőfogyasztás 80 százalékát a hálaadás és szilveszter közötti időszak adja. Így nem árt, ha tudunk néhány dolgot arról, ami a poharunkba kerül.

Mi az a pezsgő? A pezsgő Franciaországból származik, a Párizstól észak-nyugatra fekvő Champagne régióból. A régió 80 000 holdnyi területéből 75 000 szőlőtermesztést szolgál. Összesen 3 fajta szőlőt termesztenek a régióban: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.

Miért lehet drága a pezsgő? A pezsgő ára függhet attól, hogy milyen eljárással készítik. A drágább pezsgők általában munkaerő-igényesebb módszerrel készülnek. Tipikusan ilyen eljárás az, mikor az első erjesztés utáni alapbort több alapborral, cukorral és élesztővel keverik és a palackban érlelik több hónapon keresztül.

Máshol nem készítenek minőségi pezsgőt? Természetesen igen, de országonként változhat elnevezésük. Franciaországban például a Champagne régión kívül készült borokat Crémant-nak hívják, míg Spanyolországban cavat, Németországban sektet ihatunk.

Hogyan kell kibontani egy üveg pezsgőt? A pezsgősdugónak nem feltétlenül kell érintkeznie a plafonnal. A lényeg az, hogy a nedű megfelelően le legyen hűtve, s mikor megszabadítottuk a borítástól, fogjuk meg a dugót, s tekerjünk egyet az üvegen, s hagyjuk, hogy a dugó magától kijöjjön.

Miből igyuk a pezsgőt? Ugyan a kristálypohárban nem lesz finomabb az ital, azonban érdemes tulipán formájú poharakban szervírozni, a buborék látványának kedvéért.

Mióta iszunk pezsgőt különleges alkalmakkor? A francia királyokat a Reimsi katedrálisban koronázták meg a Champagne régió szívében. Minden ceremónián pezsgő folyt, ezután terjedt el a világon, hogy a pezsgő az ünneplés szimbóluma.

Kizárólag ünnepekkor ihatunk pezsgőt? Úgy tartják, hogy a pezsgő hihetetlenül sokoldalú ital, könnyebb ételekhez pezsgőt választani, mint bort.

Milyen italok készíthetők pezsgőből? Az ital sokszínűségét az is bizonyítja, hogy tucatnyi koktélt lehet vele készíteni, így keverhető narancslével, baracklével is.

Hogyan tároljuk a kibontott italt? Lehet vásárolni külön erre a célra kifejlesztett dugót, de fel lehet használni a maradék italt - a borhoz hasonlóan - ételek készítésekor is.

(Forrás: Pénzcentrum)

2 megjegyzés:

  1. Tibcsi,te drága...néha nem gondolkodsz el azon, hogy milyen szánalmasan szar az élted???
    "Amit nem árt tudni a pezsgőről" cimű hatalmas írásod egyértelműen mutatja, hogy SZAR a kis életed!
    Én a helyedben 2008-at arra fordítanám, hogy kibujjak a gépem mögül, kicsit nyitottabb legyek az emberekre és ne egy remete életét éljem egy életen keresztül...
    sok sikert!!!!!

    VálaszTörlés
  2. A cikk a Pénzcetrum oldaláról való, ennek megfelelően nem igazán értem, hogy mi a problémád vele.
    Szilveszter tájékán egyáltalán nem értem miért probléma az, ha olyan témák jönnek elő, melyek kapcsolódnak a pezsgőhöz, így például ez itt.
    Szerintem ebből semmilyen esetben sem vonható le az a konklúzió, amit te megtettél.

    Üdv,
    TyBoR

    VálaszTörlés