2007. november 24.

Sorozat TOP10

Rég szerepelt toplista itt a blogon (sőt, talán eddig még egyáltalán nem). Ezúttal a személyes sorozat TOP10-es listámat igyekeztem összeállítani. Elsőre úgy gondoltam, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga, azonban rá kellett jönnöm, hogy mégsem. A tíz hely ugyanis véges szám, és hamar betelik. Sok sorozatról gondoltam ugyanis úgy, hogy megérdemelné a listás helyet, végül azonban csak tíznek jutott hely. Ezzel egyet lehet érteni, illetve bátran szabad más véleményen lenni. Szívesen veszem, ha mások megosztják a saját sorozat TOP10-es listájukat.

10. Columbo
A Columbo egy amerikai krimi tévésorozat volt, melyet Richard Levinson és William Link készített. A műsort az Egyesült Államokban 1971 és 1978 között rendszeresen, 1989 és 2003 között pedig hellyel-közzel sugározták. Címszereplője, azaz Columbo hadnagy, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozója, Peter Falk. A sorozat epizódjait Magyarországon is sugározzák. A magyar változatban Columbo hangját Szabó Gyula színművész adja. Columbo figurája az Egyesült Államokban először 1968-ban az NBC televíziócsatorna egy filmjében, a Prescription: Murderben (Recept: Gyilkosság). Ebben a Falk játszotta Columbo egy Gene Barry által játszott gyilkos orvost buktatott le. A szerep népszerűsége egy önálló televíziósorozat elindításához vezetett, melyet eleinte hetente egyszer vetítettek. A Columbo a Nielsen-osztályozás szerint azonnali siker volt, és Falk Emmy-díjat nyert a sorozat első évadjában nyújtott alakításával. Ezután hét egész szériát forgattak és sugároztak, majd egyévnyi (1978) megszakítás után már az ABC csatornán jelentkezett filmek formájában.

9. Sliders
Quinn Mallory a fizika szakos egyetemista már régóta foglalkozik az időutazás gondolatával. Folyamatosan kutat, hogy rábukkanjon a fizikai tudományok gráljára: miként lehet egyszerre párhuzamos dimenziókban utazni. Házuk pincéjében jó néhány kísérletet végzett el, és úgy tűnik, sikerül megépítenie azt a gépet, amivel az időutazás lehetségessé válik. Persze azért szorgalmasan látogatja az egyetem fizika tanszékét, ahol Arturo professzor előadásai nagy segítséget jelentenek munkájához, de természetesen mellette állnak a barátai is. Egy véletlen baleset következtében azonban hirtelen megnyílik egy átjáró, s mind a négyüket magával rántja a mélység. Mire feleszmélnek, már egy másik univerzumban vannak, ahol minden ijesztően más. A világok közti csúszás hamarosan kétségbeejtővé válik. Egyszer olyan világba csöppennek, ahol a férfi és a nő szerepe felcserélődik, máskor olyanba, ahol vírusos betegségek burjánzanak, vagy földalatti mozgalmak árasztják el a Földet. Nem lehet tudni, hogy valaha hazajutnak-e a saját otthonukba!

8. Hetedik mennyország
A Hetedik mennyország egy amerikai sorozat a protestáns lelkész Eric Camden és családjáról egy kaliforniai kisvárosban (Glen Oak). Felesége Annie Camden, akivel hét gyereket nevelnek fel (Dr. Matt Camden, Simon Camden, Mary Camden-Rivera, Lucy Camden-Kinkirk, Ruthie Camden, Sam Camden, David Camden). A családdal él még egy kutya, neve Happy. A sorozat 1996 és 2007 között futott, 11 évad, 243 rész készült belőle. A sorozat sok társadalmi problémával foglalkozott, mint a drogok, dohányzás, rasszizmus, erőszak, fegyverbirtoklás, valamint politikai témák (szeptember 11., Iraki háború). Gyakran társadalomkritikát gyakorol. Ezekkel a témákkal egy konzervatív és keresztény szemszögből foglalkoztak, és oldja meg őket.

7. Cobra 11
A Cobra 11 egy német televíziósorozat. A kölni autópálya-rendőrség néhány rendőrének munkáját mutatja be. Tom és Semir az autópályarendőrség 2 renegát tagja nem kíméli magát ha az autópálya biztonságáról van szó. Autótolvajok, zsarolók, gyilkosok, drogfutárok, fegyvercsempészek és ámokfutó autósok. Tom és Semir szürkének aligha mondható hétköznapjaik visszatérő szereplői. A sorozat 1996-ban indult a német RTL csatornán. Eddig 12 évad és 170 rész készült el, jelenleg a 13. évadot forgatják. A sorozat két rendőrrel, Frank Stolte és Ingo Fischer párossal indult, ők alkották a Cobra 11 csapatot. Két részt követően Semir Gerkhan váltota Ingo Fischert, akit egy bevetés közben lelőttek. Újabb hét részt követően Frank Stolte-t váltotta André Fux. Negyvenhét résszel később egy mallorcai bevetésen egy végzetes szigonylövést követően a Földközi-tengerbe esik – a holttestét soha nem találják meg. Semir új partnere három évadon keresztül Tom Kranich lesz. A nyolcadik évadban Jan Richter váltja Tomot, aki a kilencedik évadra ismételten visszatér. A 158. részben Tomot lelövik, így ő Semirnek a második partnere, aki bevetés közben veszti életét.

6. Egy rém rendes család
Az Egy rém rendes család (eredeti címe: Married... with Children – Házas... gyerekekkel) egy amerikai tévésorozat amely egy Chicago külvárosában élő diszfunkcionális családról szól. Elsőként a Fox tévétársaság tűzte műsorára 1987. április 5-én, és itt 1997. május 5-éig futott. Ez az amerikai televíziótörténet egyik leghosszabb helyzetkomédia (sitcom) sorozata. A sorozat főszereplője Al Bundy, a korábban sikeres középiskolai amerikaifutball-játékos, aki női cipőbolti eladóként dolgozik; felesége, Peggy, a vörös hajú, harsány, extravagánsan öltözködő, képzetlen háziasszony; valamint két gyermekük: Kelly, a vonzó, de buta és könnyűvérű lány (aki a sorozat kezdetén még középiskolába jár), és Bud, a stréber, népszerűtlen és a lányok idegeire menő fiú (aki a sorozat kezdetén általános iskolás).

5. Will és Grace
A szituációs komédia műfajában többször is a legjobbnak bizonyult a különböző televíziós és filmes díjak zsürije szerint: a Will and Grace-t 49-szer jelölték Emmy-díjra és 24 alkalommal Golden Globe-ra. 2002-ben és 2003-ban a sorozat több Emmyt kapott, mint bármelyik másik vígjátékszéria. A lakberendezőnő, Grace (Debra Messing) szakítása után ideiglenesen ügyvéd barátja, a meleg Will (Eric McCormack) new yorki lakásába költözik. A rövidtávú megoldásnak induló összeköltözésből, hosszú együttélés lesz, amely a legkülönösebb és legszórakoztatóbb kalandok sorozatát hozza. Will és Grace kapcsolata több, mint egyszerű barátság, de természetesen kevesebb, mint szerelem. A sorozatban állandó szereplő Will barátja, Jack (Sean Hayes), és Grace szarkasztikus humorú, kissé kényes asszisztense, Karen (Megan Mullally) is. Az NBC népszerű komédiasorozata 1998. őszén indult, és a Jóbarátokkal valamint a Vészhelyzettel együtt alkotta évekig a csatorna mindent verő csütörtöki műsorsávát.

4. X-akták
Az X-akták egy népszerű amerikai televíziós sci-fi sorozat amit Chris Carter forgatókönyvíró készített. Műfaját röviden megjelölni szinte lehetetlen, hiszen a sci-fi, a thriller, és a politikai dráma egyedülálló kompozíciója. Kilenc idényt ért meg 1993-tól 2002-ig, és egy egész estés filmet 1998-ban. A sorozat sikere nem kis mértékben volt köszönhető a két főszereplő, David Duchovny (Fox William Mulder) és Gillian Anderson (Dana Katherine Scully) játékának. Duchovny és Anderson két FBI-ügynököt alakít, akik paranormális jelenségek kivizsgálásával foglalkoznak. A cselekmény főként UFO-összeesküvés-elméletek és magasszintű kormányon belüli titkok és leleplezések körül bonyolódik. A sorozat szlogenje: „az igazság odaát van” (The Truth Is Out There) széles körben elterjedt szólássá vált.

3. Odaát
Az Odaát (Supernatural) egy természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikai televíziósorozat. Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkön, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. A sorozat két fivért követ nyomon, Sam és Dean Winchestert, akik az Egyesült államok különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával, hogy a végére járjanak paranormális történéseknek és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. Sam és Dean „vadászoknak” nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait. Sam Winchester (Jared Padalecki), az egyetemista fiatal, aki az apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megekeserítő démont. Hamarosan különleges képességek jelennek meg nála és megtudja, hogy egy a kiválaszottak közül. Dean Winchester (Jensen Ackles), Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kis kora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt. Később kötelességtudata meginog, amikor rájön, hogy apját és Samet is könnyen elvesztheti.

2. A narancsvidék
A narancsvidék egy amerikai tévésorozat. A sorozat 2003 augusztusában indult a FOX csatornán, és négy évad készült belőle, 2007. február 22-én volt az amerikai fináléja. 2003. talán legnagyobb tévés újítása és meglepetése volt A narancsvidék c. tinisorozat, mely könnyedségével reformálta meg a tinisorozatok és főműsoridős szappanoperák világát. A széria azonban második és harmadik szezonja közben elfáradt, az önironikus/önparodisztikus hangnem pedig túlságosan is átment szappanoperaiba. Így nem is csoda, hogy a FOX televízió a 4. évszakból már csak 16 epizódot rendelt, és az egészen lesújtó nézettségi adatok (4 milliós átlagnézettség - szemben az első évad 10 milliójához képest!) nem is győzték meg a vezetőséget arról, hogy több résznek lenne még haszna. Érdemes megjegyezni azonban, hogy rengeteg kritikus és rajongó egyetért abban, hogy a 4. szezonban már végre visszatalálni látszottak a helyes irányvonalhoz az alkotók.

1. Az elnök emberei
Az elnök emberei (eredeti angol címe: The West Wing – A nyugati szárny ) egy népszerű amerikai televíziósorozat, melyet eredetileg 1999 és 2006 között sugároztak. Alkotója Aaron Sorkin, a producer és társíró John Wells volt. A sorozat a Fehér Ház nyugati szárnyának díszletei között zajlik, a Martin Sheen alakította Josiah Bartlett kitalált demokrata párti elnök kormányzásának idején. Az elnök embereit a Warner Bros. forgalmazta és az amerikai NBC televízós csatornán közvetítették először, ezt követően számos más országba is eljutott. Az utolsó epizódotot 2006. május 14-én vetítették. A sorozat két Golden Globe-díjat és 26 Emmy-díjat nyert. Az elnök emberei ritka betekintést nyújt az Egyesült Államok legnagyobb hatalmú intézménye, a Fehér Ház belső életébe. Az idők során nagyszámú kritika látott napvilágot a sorozat legitimitásáról, politikai beállítottságáról és filmművészeti értékeiről. Sokan nagyra értékelik a sorozatot, amiért az képes volt áthidalni az amerikai bal- és a jobboldali politizálás között tátongó szakadékot. A különböző kérdésekkel kapcsolatos demokrata nézőpont és az idetartozó viták bemutatásával több republikánus politikus részére nyújtott valódi betekintést a baloldal álláspontjába.

Összegzés
Úgy gondolom egy változatos lista alakult ki végül. Szerepelnek rajta régi nagy klasszikusok, illetve új sikersorozatok. Azzal, hogy Columbo elcsípte a 10. helyet, jól látszik, hogy a ballonkabátos nyomozó nem megy ki a divatból. A sorozat első évadja egyébként már Magyarországon is megrendelhető. Nem ez az egyetlen régebbi sorozat, mely megjelenik DVD-n. Kapható a Knight Rider, avagy a Dallas ugyancsak immár nálunk is. A kilencedik helyre befért a régi nagy kedvencem, a Sliders. Igaz ezt csak az eredeti felállásig néztem, melynek köszönhető feltehetően, hogy nem csúszott ki a top10-ből.

Nyolcadik lett az egy ráadás évadot is megélt sorozat, a hetedik mennyország. Tizenegy évad alatt ez is kicsit megfáradt, de a 8. helyet mindenképp megérdemli. Hetedik helyre érkezett meg a Cobra 11 rendőrpárosa, elsősorban a Semir-Tom párosnak köszönhetően. Sajnálom, hogy ez a páros a fent említett részt követően már semmiképp sem lehet együtt. A nálunk (ha jól tudom) Cobra 12 név alatt futott sorozat ellenben számomra egyértelmű bukta.

Hatodik helyen ismételten egy régi nagy sorozat, melyet az egyik hazai csatornán talán fennállása óta folyamatosan ismételnek különböző adagokban. Ötödik helyen egy a meleg témát szituációs komédia műfajában feldolgozó sorozat található, a Will & Grace. Negyedik helyre volt elég a nagy kultuszsorozat, az X-akták teljesítménye. Tényleg csak ennyire jó, avagy ez egy újabb összeesküvés-elmélet?

Harmadik helyen nyitott az új kedvencem, az Odaát. Itthon jelenleg a második évad fut az RTL Klub műsorán, odakint a harmadik évadnál tartanak. Némi érdekesség, hogy odakint a harmadik szezon premierje pont a születésnapomon volt. Az első évad itthon már kapható DVD-n. Második lett a kimagasló színvonalú első évadot követően megzuhant, majd a negyedikre ismét magához térő sorozat, A narancsvidék. Sajnos a nézőszám nem követte teljes egészében a sorozat színvonalát, így a negyedik évad végén búcsút kellett vennünk tőle.

És az első helyre egy viszonylag új, mégis kultuszsorozatnak tekinthető sikersorozat, Az elnök emberei futott be. Az utolsó évad ugyan számomra alulmaradt a korábbiakhoz képest, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy egyértelműen a Sorozat TOP10 listám élére kerüljön.

Listán kívül
Nem került fel a listára, mert annyi részt nem láttam belőle, hogy megfelelően értékelni tudjam, azonban a leírások, illetve a látott pár rész alapján mindenképp említésre méltó sorozat akad bőven. Ilyen például a 24, a Született feleségek, Helyszínelők, Monk. Vannak sorozatok, amik másoknál nagy siker, nálam viszont nem jött be. Ilyen például a Lost, avagy a Szökés, illetve a Grace Klinika. Helyet érdemelne a listán, de a tíz hely véges, így nem került fel például a Vészhelyzet című sorozat, melynek első évadjai megérdemelnék a listás helyezést. Az utóbbi évadok azonban végül listán kívülre repítették. Ugyancsak lecsúszott a listáról a Harmadik Műszak, avagy a még ma is sokakat a tévékészülék elé ültető Knight Rider.

A Te listád
Természetesen mindenkinél máshogy néz ki ez a lista. Akinek van kedve és ideje, ne habozzon, és mindenképp küldje el saját listáját a TyBlog Szerkesztőségének e-mail címére, avagy írja be ezen bejegyzéshez hozzászólásként. Előre is köszönet azoknak, akik veszik/vették a fáradságot, és leírták/elküldték saját listájukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése