2007. szeptember 16.

Meghalt a rally legenda

A brit rendőrség vasárnap megerősítette, hogy a korábbi rali világbajnok Colin McRae és hat éves kisfia is meghalt abban a helikopter balesetben, amely még szombaton történt Skóciában, a sportoló vidéki háza közelében. A tragédia okát tovább vizsgálják a hatóságok.

A holttestek azonosítása után bizonyossá vált, amit korábban csak sejtettek a hatóságok: a szerencsétlenség négy halottja között van a 39 éves Colin McRae, hat éves kisfia, Johnny, egy 37 éves barátja és egy másik hat éves kisfiú.

Colin Steele McRae 1968-ban született a skóciai Lanarkban. Apja, Jimmy McRae szintén raliversenyző volt, ötször nyerte meg a brit ralit. Colin 1987-ben debütált a svéd ralin, majd első győzelmét Új-Zélandon aratta 1993-ban. 1995-ben első britként a történelemben megnyerte a világbajnokságot. Háromszor második (1996, 1997, 2001), egyszer pedig harmadik lett (1998) a sorozaton, 2006-ban vonult vissza az aktív versenyzéstől. 1996-ban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Tagja címmel tüntette ki. McRae akkor lett a legismertebb, amikor 1998-ban kiadtak egy nevével fémjelzett számítógépes játékot, a Colin McRae Rally-t. A játék több szériát is megélt kiadása óta.

A motoros klasszis, Valentino Rossi Colin McRaenek ajánlotta a Portugál Nagydíjon szerzett győzelmét. "A győzelmet Colinnak szeretném ajánlani. Ez nagyon nagyon fontos. Colin McRae fontos szerepet töltött be az életemben. Gyermekkoromban ő volt példaképem. Figyelemmel kísértem a pályafutását. Ő volt a rali Kevin Schwantza (legendás amerikai motoros világbajnok). Colin tegnap egy helikopterbalesetben életét vesztette. Ciao Colin.

24 órával azután, hogy egykori versenyzője, Colin McRae életét vesztette egy tragikus helikopterbalesetben, David Richards helikoptere is lezuhant Angliában. A Forma-1 mezőnyéhez jövőre csatlakozó Prodrive főnöke maga vezette a gépet, amelynek egyetlen utasa felesége, Karen volt. Richards McRae halálhíre után repült haza a Belga Nagydíjnak otthont adó Spa-Francorchampsból angliai otthonába, ám műszaki hiba miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania. A helikopter az oldalára borult, a házaspár azonban sérülés nélkül megúszta a balesetet.

"Valami elromlott az adatátviteli rendszerben" - nyilatkozta Richards az autosport.com-nak. - "A Colinnal történtek miatt nem akartunk tovább Spában maradni, ezért hazaindultunk. A Stansted repülőtér felé közeledve durranást hallottunk a gép hátuljából. Éppen a stanstedi légiirányítókkal beszéltem, így rögtön le tudtam adni a vészjelzést, és a mentők perceken belül a helyszínen voltak. Ezután minden elromlott, de sikerült letennem a gépet, ami az oldalára borult. Néha szerencsés az ember, néha nem. Nagyon szomorú, hogy Colin nem volt az."

Dave Richards a Subaru WRC-csapatánál volt Colin McRae csapatfőnöke, 1995-ben világbajnoki címet nyertek. A 39 éves skót pilóta szombat este vesztette életét fiával és két barátjával, amikor saját maga által vezetett helikoptere lezuhant Lanark melletti házában.

(Forrás: HírExtra, Formula.hu, A5.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése