2007. augusztus 12.

Hullócsillagok

Szent Lőrinc könnyei, azaz a Perseidák meteorraj érkezése a legérdekesebb égi jelenség augusztusban, a legtöbb hullócsillag vasárnapról hétfőre virradó éjszaka figyelhető meg az égbolton - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) titkára.

"A Perseidák meteorraj idei maximuma augusztus 12-ről 13-ára virradó éjszaka lesz, vagyis ekkor figyelhető meg a legtöbb hullócsillag az égbolton" - közölte Tepliczky István, hozzátéve: az ezt megelőző és következő éjszakákon is "nagyon sok és szép csillag potyog".

A csillagász tájékoztatása szerint a megfigyelésekhez "épp kedvez a holdfázis": nem zavarja a megfigyeléseket a holdfény, hiszen augusztus 12-én újhold lesz. Mint megjegyezte, a jelenség egész éjszaka megfigyelhető, hajnal felé azonban valamelyes megszaporodik a hullócsillagok száma.

"Maguk a hullócsillagok szép fényesek, sok közülük maradandó, néhány tizedmásodpercig, vagy akár néhány másodpercig látható nyomot hagy az égbolton" - összegezte Tepliczky István. Az egyesület titkára elmondta: a hullócsillagok óránkénti száma két-három tucatra tehető, a megfigyeléseket a városi fényektől távol célszerű végezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése