2007. július 4.

Hírességek is

Tegnapi bejegyzésemben elsősorban arról ollóztam össze anyagot, mi is ez a betegség. Ma azt szeretném megmutatni, hogy bizony híres embereket is utol érte a kor. Néhányat válogattam a Crohn-colitis.hu oldal listájából.

Anastacia:
Énekesnő. Chicagóban született, hamar belekerült a zenei élet körforgásába. Édesapja énekes, anyja színésznő. Kisebb klubokban lépett fel, aztán egy tévéműsorban felfedezték, és lemezszerződést ajánlottak neki. Két albuma jelent meg, s olyan hírneves sztárokkal lépett fel, mint Elton John vagy Luciano Pavarotti. Anastaciát 13 éves korában operálták Crohn betegséggel, amit soha nem titkolt el a nyilvánosság elől, sőt mindig nyíltan beszélt róla: "Van egy forradás a hasamon, de nem takargatom. A Crohn betegség nagyon legyengíthet, de én szerencsés vagyok, hogy ahhoz a három százalékhoz tartozom, akik realítve egészségesek (...) Olyan fiatal koromban kezdődött, hogy már hozzászoktam, sőt: sokat köszönhetek ennek a betegségnek, mert lelkileg még erősebbé tett..."

Marvin Bush:
Üzletember, ifj. George Bush öccse. Testvéreivel ellentétben őt soha nem érdekelte a politikai pálya, viszont az üzleti életben szép sikereket ért el. 1985-ben az akkor 29 éves Marvin Bush élete örökre megváltozott: fekélyes vastagbélgyulladást álla-pítottak meg nála az orvosok. Egyik nap odaszólt édesanyjának, hogy kórházba megy, de nem kell aggódnia, holnap már otthon is lesz, majd a Georgetown-i Egyetemi Kórházba hajtott. A helyzet azonban a vártnál súlyosabb volt: öt hétig kezelték. Marvin vastagbelét végleg eltávolították, azóta sztómazsákot visel. Noha a sztómazsákok használata nem okoz problémát a mindennapi életben, még az úszás és a zuhanyozás esetében sem, előfordulhatnak miatta beilleszkedési nehézségek: "Nem könnyű arról beszélni, hogy egy tasak van a derekadra erősítve" - mondja Marvin, aki a CCFA szóvivője.

John Fitzgerald Kennedy:
Az Egyesült Államok 35. elnöke, demokrata politikus. 1934-ben (17 éves korában) a Mayo Klinikán diagnosztizálták colitis ulcerosával. Kennedy serdülőkorában emésztőrendszeri tünetek, súly- és növekedési problémák ugyanúgy feljegyzésre kerültek, mint a fáradtság. Későbbi életében hastáji fájdalmakról, hasmenésről, fogyásról, osteroporózisról, migrénről és Addison-kórról szólnak a feljegyzések. Az összetett diagnózisok között előfordult fekély (ulcus), bélhurut (colitis), bélgörcsök (spasticus colitis), irritábilis bél szindróma (IBS) és ételallergia. Tüneteinek kezelésére corticosteroidokat, görcsoldókat, Metamucilt és Lomotilt kapott. Mindezek ellenére nem világos, hogy az ót kezelő orvosok jutottak-e végső diagnózisra esetében. 1963. november 22-én pénteken feleségével egy nyitott limuzinban hajtott át autókonvojával Dallas belvárosán, amikor lövések dördültek: az egyik golyó a tarkóján, másik a fején találta el. Mire a mentő a kórházba ért vele, meghalt. A lövéseket követő órákban mindenki biztos volt benne, hogy az elnök összeesküvés áldozata lett. Az igazság azonban máig sem derült ki. Testét 1963. november 25-én helyezték örök nyugalomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése