2007. június 23.

Szent László napok

A Szent László napi búcsúk hagyományát őrzi Szekszárd, amikor júniusban - immár ötödik éve a város védőszentjének ünnepén - ország-világra szóló vigalmat rendez, három éve ez a rendezvény háromnapos fesztivállá nőtte ki magát.

A városalapító I. Béla király fiának, Szent Lászlónak, mint a város védőszentjének ünnepe mindig kiemelkedő eseménye volt a városnak. A családi összejövetelek meghittségét szerették volna kiterjeszteni a szervezők a szélesebb közönség számára a vigalom megrendezésével - közölte az MTI-vel a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Pócs Margit, a közművelődési és civil kapcsolatok referense.

A szervezők szándéka szerint a rendezvényt fokozatosan szélesítenék a Szent Lászlóhoz kötődő településekkel, illetve a Kárpát-medencei városokkal való együttműködés irányába - tette hozzá.

A nyitónapon, június 22-én a katolikus közösségi házban rendezendő konferencián Tempfli József, Nagyvárad katolikus püspöke a népi emlékezetben, az erdélyi mondavilágban élő Szent Lászlóról tart előadást, valamint ő mondja a szentbeszédet a nyitó szentmisén.

A három nap kínálatában hangversenyek, kiállítások, színi előadások mellett hagyományosan megrendezik a DIGI 24 elnevezésű digitális kisfilmek versenyét Makk Károly filmrendező zsűrielnökletével, a középkori jelmezes felvonulást, a korabeli fegyveres történelmi játékokat.

Népi kirakodóvásár, történelmi játszóház, középkori játszótér várja a gyerekeket, múzeumok éjszakája, gasztronómiai különlegességek és a történelmi borvidék rangos borászainak nyitott pincéi várják a felnőtteket.

A hét végén ismét belekóstolhatunk a Szekszárdi Pörkölt és Bor Ünnepének ízeibe. A tolnai megyeszékhely határain túl is jól ismert rendezvény már hagyománnyá érett.

Sikerült egy jó ízű rendezvényt létrehoznunk. Így értékeli Heimann Zoltán az immár hagyománnyá nemesedett Szekszárdi Pörkölt és Bor Ünnepét. Ez az ínyencség a Szent László Napi Vigadalom csatlakozó programjaként várja az érdeklődőket a hét végétől. A szervezést ez alkalommal is a Szekszárdi Borvidék Kht. vállalta. -

Június 22-én, pénteken délután a szekszárdi Alsóutca, Felsőutca és Újváros lakóközösségének képviselői fáklyákkal vonulnak a Béla térre. Itt 21 órakor tart ünnepi köszöntőt Horváth István polgármester, Bíró László katolikus püspök és Tempfli József nagyváradi katolikus püspök. Szó esik majd Szent Lászlóról, elődeinkről és a város évszázadairól is. Ezután rövid műsor következik a Nagyváradról érkező, húsz tagú diákcsapat közreműködésével.

Szent Iván éjén már évszázadok óta tüzet gyújtanak az emberek: teszik ezt azért, hogy hitük szerint elűzzék a gonosz szellemeket. A gondűzésben a helyszínre látogatókat finom borok segítik, miután ezen az estén több kiváló borospince tart nyitva. A látogatók tehát megízlelhetik a hegy levét, sőt, megkóstolhatják a helyben készített étkeket. Akad pince, ahol a bor és kultúra sajátságos találkozásaként népzenei és könnyűzenei koncert ad hangulat élénkítő zenét.

Tavaly egyébként harminc máglya világított messzire, a rendezők abban bíznak, hogy idén még többen csatlakoznak és gyarapítják a nyitott pincék listáját. A Szekszárdi Pörkölt és Bor Ünnepének fő sodorvonalát a pincepörkölt készítése jelenti. Erre már június 23-án, szombaton délután várják a közönséget a Béla téren. A tűzgyújtás 18 órakor lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése