2007. június 24.

Nem változik

Június 15-én rendben lezajlott a 2006/2007-es tanév utolsó diákhitel-folyósítása. Az őszi és a tavaszi szemeszter során csatlakozó 23.815 új igénylővel együtt ebben a tanévben 95.020 felsőoktatásban tanuló diákot segített a diákhitel, hogy tanulmányaik alatt a maximumot hozhassák ki magukból. Ők összesen 24 milliárd 425 millió forintot kaptak ebben a tanévben - derül ki a Diákhitel Központ közleményéből.

Ebben a tanévben a korábbiaknál valamivel nagyobb arányban (60 százalék) választották az egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben. A választható kölcsön nagysága tekintetében továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. Az ügyfelek 46 százaléka választotta a havi 30 ezer forintos, 28 százaléka a havi 25 ezer forintos, 8 százaléka a havi 21 ezer forintos, 4 százaléka a havi 15 ezer forintos kategóriát. A költségtérítéses képzésben résztvevő ügyfelek közel harmada - 11 ezer diák - élt a kizárólag csak általuk igényelhető havi 40 ezer forintos összeg választásával.

A diákhitel biztonságos visszafizetethetőségéről tanúskodik, hogy a döntő többség számára a törlesztés nem okoz különösebb gondot. Az indulás óta több mint 27 ezren - csak ebben a tanévben 9600-an - már vissza is fizették a teljes adósságukat. A tanév során az ügyfelek kötelező törlesztőrészletként 6,5 milliárd forintot, valamint ezen felül - kihasználva a díjmentes és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét - 2,3 milliárd forintot fizettek be. Jelenleg 85 ezren kötelezettek törlesztésre, a tartósan nem fizetők aránya pedig változatlanul alacsony, 3 százalék körüli.

Nem változnak a Diákhitel felvehető összegei a 2007/2008-as tanév első félévében. Továbbra is havi 30 ezer, 25 ezer, 21 ezer és 15 ezer forintos kölcsönösszeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, míg a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók havi 40 ezer forintot is felvehetnek - áll a Diákhitel Központ legfrissebb sajtóközleményében.

A felvehető kölcsönösszeg megállapításánál döntő szempont az önfenntartó, önfinanszírozó rendszer fenntarthatósága, amely a kölcsön alacsony kockázatú, az ügyfelek szempontjából biztonságos visszafizethetőségén alapszik. Gazdasági számítások, előrejelzések, és becslések szerint az ügyfelek jövőbeni várható teherviselő képessége jelenleg nem indokolja a kölcsönösszeg változtatását.

A Diákhitel Központ Igazgatósága a kamat 2007. december 31-ig érvényes mértékét változatlanul évi 9,5 százalékban állapította meg.

A Diákhitel-rendszer üzleti haszon nélkül, önköltségi elven működik. A Diákhitel Központ az állam segítségével igen kedvező hiteleket vesz fel, és ebből biztosítja a hallgatói kölcsönök forrásszükségletét. Az így létrejött önfenntartó, önfinanszírozó rendszer nem terheli a költségvetést, ugyanakkor a banki hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket nyújt a felsőoktatásban tanulók számára. A 2001-es indulás óta eddig összesen 234.155-en éltek ezzel az előnyös kölcsönlehetőséggel és a számukra kifizetett összeg megközelítette a 132 milliárd forintot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése