2007. március 10.

ASUS P535 Teszt

Eredetileg 2006. decemberére ígérték, végül 2007. február végén mutatkozott be hazánkban (Európában már január végén) a tajvani ASUS cég első GPS-PDA-GSM kombója. A készülék a már korábban kapható ASUS P525 és a későbbiekben megjelenő ASUS P735 családba tartozik. Mielőtt rátérnénk a személyes tapasztalatokra, nézzük a száraz tényeket. A készülék Intel XScale 520 Mhz processzorral, 64 MB SDRAM, 256 MB NAND Flash ROM memóriával rendelkezik. A kijelzője egy 2,8 collos színes, transzflektív TFT QVGA képernyő, melynek felbontása 240x320, 65536 szín megjelenítésére képes. A készülék miniSD kártyával bővíthető, támogatja a Bluetooth és WiFi (IEEE 802.11b/g) kapcsolatot, továbbá USB 1.1 csatlakozóval is rendelkezik. Maga a készülék 109 x 59 x 19 mm, 145 gramm akkumulátorral, mely 1300mAh Li-ion, és a gyári adatok alapján 150 óra készenléti időre és 4 óra beszélgetésre képes. A PDA-n Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition (Magneto) AKU 3.2 operációs rendszer fut. Rendelkezik továbbá beépített SiRF Star III lapkával és egy 2 megapixeles autofókuszos kamerával (+vaku), mely 1600x1200 pixel felbontásra képes. A mobiltelefon része háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS Class 10).

Az ASUS P535 megvásárlásakor egy kellemes kinézetű és igen tartalmas dobozt kapunk a pénzünkért. Megkapjuk értelemszerűen maga a PDA-t, továbbá jár hozzá autós töltő, tapadókorongos rögzítő, autós tartó, hálózati töltő, sztereo headset, bőrtok, USB szinkronkábel, bonusz CD V2.0, Microsoft Windows Mobile 5.0 CD, magyar nyelvű kézikönyv és üzembe helyezési útmutató, valamint magyarítás, garancialevél. A készülékhez 2 év garancia jár (akkumulátorra 12 hónap).

A készülékre jelentős igény mutatkozott a hazai piacon, kiemelten a fekete színre, így a legtöbb helyen – mindkét szín – beszerzését csak 1-2 hetes határidővel vállalták. (feketére most is a legtöbb helyen előrendelést lehet csak leadni) Végül a Morizon Kft. jóvoltából sikerült kapnom egy PDA-t akkor, amikor már mindenki azt mondta, hogy türelem. Így immár én is PDA tulajdonos lettem. Igaz a fekete végül kifehéredett, azonban egyáltalán nem bánom, élőben nem olyan rikító a színe, mint a webes képek sugallják.

Kezdetek kezdetén vegyük sorra hol mit találunk a készüléken. A tetején található a bekapcsoló gomb, a miniSD nyílás, illetve a stylus található még itt. A bal oldal alján helyezkedik el a reset nyílás, fentebb a hangerőállító gombok, és a kamera gombja. A jobb oldalon található a billentyűzár kapcsolója és a hangrögzítő gomb. A készülék alján kapott helyet a fejhallgató csatlakozója, a miniUSB csatlakozó, valamint a mikrofon nyílását is itt helyezték el. Ha hátat fordít nekünk PDA-nk, akkor találkozhatunk a 2 megapixeles autófókuszos kamerával és annak vakujával, a mono hangszóróval, valamint jobb felül a GPS antenna csatlakozó. Szemből bal felül a tájékoztató LED, mellette fülhallgató, alatta az LCD érintőképernyő, alul pedig néhány gomb.

A tájékoztató LED zöld színű, ha a telefon teljesen fel van töltve, zölden villog, ha hálózatot érzékel, vörös, amikor a telefont töltjük. Eseményről értesítés esetén villogó vörös, Bluetooth vagy WLAN bekapcsolásakor villogó kék, GPS bekapcsolásakor pedig villogó kék és zöld.

A PDA-nkhoz megkapjuk az Office programcsomagból az Excel, PowerPoint és Word Mobile változatát, így akár telefonunkon is módosíthatjuk szöveges dokumentumainkat, nézhetjük a prezentációkat. Mindezt az ActiveSync segítségével szinkronizálhatjuk gépünk (PC/laptop) és a PDA közt. Számomra kicsit zavaró, ugyanakkor érthető a kötődés, hogy leveleket, névjegyeket az Outlook segítségével lehet csak szinkronizálni, azaz vagy kötelezően ezt a programot használjuk gépünkön, vagy lemondunk erről a lehetőségről.

Egy ennél izgalmasabbnak ígérkező programot is kapunk a készülékkel, mely segítségével névjegykártyáink adatait olvashatjuk be. Sajnos épp nincs kéznél egy névjegykártya sem, így a WorldCard Mobile képességeinek tesztelése későbbre marad.

A fényképező autófókusza gyors, ha azt nézzük, hogy a kezemben nem egy digitális fényképezőgépet tartok, hanem egy PDA-n is kötelező kiegészítővé vált opció jelenik meg, akkor nincs szégyenkeznivalója. Hozza azt a szintet, amit egy 2 megapixeles PDA-ra szerelt digitális fényképezőnek hoznia kell. Aki fanyalog, ne feledje, hogy egy gyengébb minőségű kép is több a semminél.

Szóba került, hogy beépített GPS vevővel rendelkezik. Ennek kipróbálására sikerült beszeretnem egy iGO Európa térképet. Így a Szekszárd-Fürstenfeld távot immár GPS navigáció segítségével tettük meg. A programot dicséri, hogy Európa térképről lévén szó ismerte mindkét címet, a kép mindig azt és úgy mutatja, ahogy a vezető számára a legpraktikusabb (közelítés-nagyítás, stb.), és a hangutasítások is a női hang használatával ideálisak. A férfi hang egy kicsit darabosnak tűnt nekem a teszt alatt.

A telefon hangja beszélgetés közben mindkét oldalon jól hallható, kihangosított állapotban is. A PDA telefon része legegyszerűbben egyébként a bal oldali zöld gomb megnyomásával hozható elő, ekkor a képernyőn megjelennek a telefon számgombjai.

A PDA-val készített képek:





7 megjegyzés:

  1. Hali! Tetszett a bejegyzésed, legalább megtudtam pár új érdekes dolgot. Fogod esetleg még folytatni a leírást? Érdekelne még a headset minősége, hogy mennyit bír ki az akksija, és, ha be tudnál linkelni 1-2 fényképet róla, nagyon örülnék. Fehérről még nem láttam fényképet! Köszi. :) Így tovább, jó a blog!

    VálaszTörlés
  2. Hello!
    Alapvetően nem terveztem a folytatást, de készítek akkor róla pár képet. Bár a PDAMánia Fórumán ha jól láttam már kaptál róla képeket.
    Holnapra készítek, és felteszem őket, mert mára már kint van a Federer-es post. :)
    TyBoR

    VálaszTörlés
  3. "fekete" színt írsz, de pdamania webáruházán sötétszürkét is árulnak:
    http://www.pdamania.hu/shop/shop.php3?do=2&catalog_id=160&prod_id=70630,
    ez meg itt tényleg feketének néz ki:
    http://www.pdamania.hu/pda/522/
    akkor tehát 3 színben van?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Nézegettem és lenne pár kérdésem:
    1.Java alkalamzásokat tud futtatni? Mint pl egy mobil.

    2.A wi-fi-s netezésről tudnál valamit mondani, pl Budapesten erre van lehatőség? Szoktad, lehet használni? (Azt sem vágom, hogy most vannak ingyenes wi-fi elérhetőségek, vagy nincsenek, vagy csak az illegális mások vonalainak használata)

    3.A GPS az autós töltő és antenna nélkül is működőképes?

    4.A "vakú"-ja milyen erős? Tök sötétben pl 1-2 méterre lévő tárgy látható a képen?

    VálaszTörlés
  5. Kedves opera11!
    1. Igen, a készülék alkalmas java alkalmazások futtatására.

    2. Amennyiben egy wi-fi router közelében tartózkodsz (és szükség esetén megvan a megfelelő jogosultságod a használatához), akkor bárhol - akár Budapesten is - van lehetőség erre. Pontos helyeket nem tudok mondani, ahol (legálisan vagy illegálisan) elérhető a vezeték nélküli internet az említett városban.
    Legálisan azok a routerek használhatók, melyek nyiltak. Nem tartozik azonban bele az, amikor valaki tudatlanságból nem titkosítja otthoni netét, és te erre csatlakozol. Ez illegálisnak minősül.
    Itthon egyébként rendelkezem wi-fi routerrel, és rendszeresen használom azon keresztül a PDA-t. (vagyis a PDA-val a routeren keresztül a netet)

    3. A készülék beépített GPS antennával rendelkezik, így nem szükséges extra GPS antenna csatlakoztatása. Az akkumulátor kapacitásáig természetesen a töltő csatlakoztatása nélkül is használható a navigáció.

    4. Még nem készítettem teljes sötétségben képet vele, de megítélésem szerint elég erős a vakuja, így elképzelhetőnek tartom, hogy igen, látható.
    Remélem segítettem válaszaimmal.

    TyBoR

    VálaszTörlés
  6. Névtelen bizonyára már megkapta a választ - bocs, nem kaptam üzenetet róla, hogy írtál, én pedig nem vettem észre.
    Két színben kapható a készülék. Az egyes helyeken feketének, máshol sötétszürkének titulált változat, illetve a fehér. A fotókon tapasztalható eltérés pedig szerintem a fényviszonyokkal magyarázható.

    TyBoR

    VálaszTörlés
  7. -Oh, köszi a gyors választ, egyébként a wi-fi-t főleg egyetem területén használnám,(természetesen legálisan) szerintem még jó pár évig :)
    -Egyébként meg a legális ingyen hot-spotokra gondoltam, nem a mások vonalának a lopására.

    És igen, nagyon segítettél a válaszoddal, köszi.

    VálaszTörlés