2007. február 27.

Tilos idézni a Wikipediát

Az általam (is) kedvelt, és a főiskolán (KJF) is több tanár által dícsért (és javasolt) Wikipediát, vagyis annak szócikkeit tilos idézni egy amerikai főiskolán. Ennek oka, hogy az intézmény oktatói egyre több hibát találtak a vizsgatesztekben és a házidolgozatokban, a diákok pedig a rendkívül népszerű enciklopédiában talált adatokra hivatkoztak.

A Vermont állami Middlebury főiskola történelem tanszékén úgy határoztak, hogy a diákok a jövőben nem használhatják forrásként a Wikipédiát vagy bármilyen hasonló kiadványt.

Továbbra is szabad olvasni, mert linkjei megbízható szakirodalomhoz vezethetnek, "elsődleges forrásként azonban a Wikipedia elfogadhatatlan" - áll a diákokhoz eljuttatott tanszéki utasításban.

Az International Herald Tribune című, Párizsban szerkesztett amerikai napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a főiskola a lépéssel egyben állást foglalt a Wikipedia megbízhatósága és hitelessége körül zajló egyre hevesebb vitában.

A Wikipedia szócikkeit bárki tovább írhatja, vagy módosíthatja, az internetes enciklopédiát működtető nonprofit alapítvány pedig nem ellenőrzi a beírások valóságtartalmát, helyességét. Esetenként önkéntesek százai írják közösen a szócikkeket. Előfordul, hogy az adatok pontatlanok, és szándékos félrevezetésre is akadt már példa.
(Forrás: Prim Online)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése