2007. február 24.

Hamarosan itt a tavasz

Megérkezett Charlie, a Somogy megyei Vörs korai visszatéréséről híressé vált gólyája, és ez a helyiek szerint azt jelenti, hogy hamarosan kitavaszodik.

A falu kedvence minden eddiginél korábban megérkezett. Szombaton délután, nem sokkal egy óra előtt telepedett le megszokott fészkére, a polgármester házával szemközt, a falu főterén.

Farkas László, a Kis-Balatonhoz közeli, mintegy félezer lakosú település polgármestere, mint évek óta mindig ez idő tájt, most is szemmel tartotta a gólyafészket, s ezúttal nem csalatkozott. Charlie korábban, öt éven át óramű pontossággal február 26-án érkezett, most ennél is előbb jött két nappal. Az elmúlt három évben viszont rendre késett.

A helyiek megfigyelései alapján Charlie-val hamarosan megérkezik a tavasz is. Ezt így látták az utóbbi három évben is, amikor csak március elején tért vissza a gólya, ezekben az években ugyanis valóban hosszú volt a tél. "Csak igazodott az időjáráshoz, okos madár" - magyarázta a későbbi érkezést polgármester, s ez mindenki számára elfogadható érvelés volt.

Vörs gólyája társainál rendre két-három héttel korábban, többnyire az országban elsőként érkezik haza. Az idén is így lehet, hiszen még nem kelt híre más gólya megérkezésének.

Charlie immár nyolcadik éve hozza a tavasz hírét a helyieknek. Most is, mint mindig, egyedül érkezett. Pár nappal később érkező társa már gondosan rendbe hozott, kicsinosított fészekre talál haza.

A gólyapár az őszi távozásig két-három fiókát szokott felnevelni.
(Forrás: Stop)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése