2012. december 15.

RoC: Hatodszor is német siker

Hatodszor is Németország nyerte a Nemzetek Kupáját
Az idei évben Bangkok ad helyet a Race of Champions küzdelmeinek. A mai napon szokás szerint a Nemzetek Kupájával kezdtek a versenyzők. Az "A" csoportban indultak a franciák Romain Grosjean és Sébastien Ogier párosával, a Tom Kristensen és Jorge Lorenzo alkotta duó All-Stars néven szerepelt. Benito Guerra és Ryan Hunter-Reay képviselte Amerikát, míg a britek sikeréért szállt versenybe David Coulthard és Andy Priaulx. Ebből a csoportból az All-Stars alakulat és Franciaország jutott tovább. A "B" csoportban indultak a címvédő németek, akiket ezúttal is Michael Schumacher és Sebastian Vettel képviselt. Ausztrália csapatában szerepelt Mick Doohan és Jamie Whincup. A Race of Champions felvezetéseként a korábbi napokon tartották a RoC Asia és RoC Thailand versenyeket, melyek győztesei szintén a B csoportban kaptak helyet. India színeiben indult Narain Karthikeyan és Karun Chandhok, a thai sikerért szállt versenybe Nattavude Charoensukawattana és Tin Sritrai. A papírformának megfelelően Németország és az ausztrál duó jutott tovább ebből a csoportból.

Vettel és Schumacher továbbra is legyőzhetetlen páros
Az elődöntőben 2-0-ra győzött Franciaország az All-Stars duóval szemben, és Németország is 2-0 sikert könyvelhetett el Ausztrália ellenében. A döntőben sem született meglepetés, azaz sorozatban hatodszor is nyerni tudott Michael Schumacher és Sebastian Vettel párosa, azaz 2007 óta legyőzhetetlenek a németek a Nemzetek Kupájában. Schumacher és Vettel a döntőig vezető úton - és a döntőben is - minden ellenfél ellen nyerni tudott, így idén igazán simára sikerült a sikerük. A Nemzetek Kupája azonban kb. azzal egyenlő, mint a konstruktőri cím az F1-ben, vagyis az igazi küzdelmek holnapra, az egyéni versenyre maradtak, ahol kiderül, ki nyeri 2012-ben a Bajnokok tornáját. Ennek is elkészült már a sorsolása.

Race of Champions 2011
Az "A" csoportban kapott helyet a tavalyi győztes Sébastien Ogier, továbbá Jamie Whincup, David Coulthard és Benito Guerra. A "B" csoportban indul Tom Kristensen, Andy Priaulx, Ho-Pin Tung és Nattavude Charoensukawattana. A "C" csoportba került Sebastian Vettel, Jorge Lorenzo, Mick Doohan és Tin Sritrai. A "D" csoportban versenyez Michael Schumacher, Ryan Hunter-Reay, Kazuya Ohshima és Romain Grosjean. Az elején csoporton belül egymással versenyeznek és a legjobb kettő jut tovább (akárcsak a nemzetek versenyében), majd "A" csoport a "B" ellen, a "C" a "D" ellen folytatja. A mai küzdelmeket a Sport2 közvetítette, az egyéni versenyért azonban már a Sport1-re kell kapcsolnunk vasárnap délután kettő órakor - az időeltolódásnak köszönhetően, hiszen odakint Bangkokban este tartják a RoC versenyeit.