2012. november 4.

F1: Kimi először nyert visszatérése óta!

A mai nap egy érdekes F1-es futamot láthattunk, ahol bizonyos értelemben három győztest is láthattunk a dobogón. Az utolsó körökben úgy érzem mindenki azért drukkolt, hogy Kimi Räikkönen az élen tudjon maradni és megszerezze visszatérése utáni első győzelmét, mely a mostani Lotus első győzelme is egyben. Dobogó már volt pár az évben, de itt volt az ideje a futamgyőzelemnek is, ezzel a finn lett a nyolcadik versenyző, aki nyert legalább egy futamot az idei szezonban. Fernando Alonso nem túl fényes időmérős eredményével a hetedik helyről rajtolhatott volna. Azonban Vettel hátrasorolásának köszönhetően a hatodik helyről jött előre a másodikra, ami jelen esetben azt jeleni, hogy pár pontot ledolgozott hátrányából az egyéni világbajnoki címért folyó küzdelemben akkor, amikor már csak két futam van hátra az idei világbajnokságból.

Sebastian Vettel is győztesnek érezheti magát, hiszen a boxutcából rajtolva feljött egyszer a 12. helyig, amikor az első szárnyát cserélni kellett, így mehetett vissza a mezőny végére, és kezdhette újra a felzárkózást. Ez végül 21 helyet javítva a dobogó legalsó fokát jelentette a németek címvédőjének. A katasztrofálisan záruló szombati nap után ez igazán szenzációs. Annak köszönhetően, hogy az utolsó körökben sikerült megelőznie Jenson Buttont, az előnye Fernando Alonso előtt 10 pont akkor, amikor már csak a teljesen lutri Amerikai és a Brazil Nagydíj van vissza az idényből. Ez annyit jelent, hogy már csak 50 pont gyűjthető maximum, vagyis győzelme ellenére Räikkönen már elméletben sem esélyes az idei egyéni világbajnoki cím megnyerésére. Ugyanakkor Sebastian Vettel vagy Fernando Alonso a szezon végén biztosan háromszoros világbajnok lesz. Emellett borítékolható már, hogy sorozatban harmadszor is megnyeri a konstruktőri világbajnokságot a Red Bull Racing. Szenzációs teljesítmény mindez, ha mellé tesszük, hogy az F1-re hatalmas pénzeket elköltő Toyota vagy BMW - hogy többet ne is említsek - akkorát bukott, hogy már nincs is itt a száguldó cirkuszban. Az energiaitalosok viszont sikert sikerre halmoznak az autósport királykategóriájában az elmúlt három évben, igaz a makulátlan mérleghez még kellene Vettel idei egyéni VB-címe.

A nap pechesei listán egyértelműen Lewis Hamilton áll az élen. Remek versenyhétvégéje volt, a futamon is sorban futotta a leggyorsabb köröket, majd egyszer csak megállt alatta a technika - ami egy technikai sportágban, mint az F1, bizony végzetes. Mark Webber sem kedvenc hétvégéjeként fog visszaemlékezni a mai napra. Összeakadt Maldonadóval, Massával, vagy a "négyes találkozóból" szerencsétlenül jött ki, olyannyira, hogy véget is ért ezen a ponton a mai futam számára. Kár érte, ha ugyanis begyűjt legalább 4 pontot, akkor a csapatvb már eldőlt volna a RBR javára. Nico Rosberg és Narain Karthikeyan igazából mindkét listára felkerülhetne, mert ahhoz, hogy a balesetüket követően sértetlenül szállhattak ki az autójukból, kellett bizony a szerencse is. Így várhatjuk tehát a szezon végét - micsoda izgalmas futamok lesznek!