2012. augusztus 5.

Olimpia: teniszérmek

Andy Murray: aranyérem férfi egyesben,
ezüstérem vegyespárosban
A mai napon véget értek a teniszmérkőzések a londoni olimpián, így itt az ideje egy gyors összefoglalót írnom az érmesekről. A számomra legfontosabb érmet a számomra legfontosabb versenyző nyerte meg - lásd előző bejegyzésem -, vagyis a férfi egyéni aranyérem a skót Andy Murray-hez került. Ezüstérmes lett Roger Federer, aki ellen 6-2, 6-1, 6-4-re nyert a döntőben Murray. A bronzérmet Juan Martin del Potro kapta, aki a bronzmeccsen Novak Djokovic ellen nyert 7-5, 6-4-re.

A férfi párosok közt is oda került az érem, ahova leginkább reméltem, vagyis a Bryan testvérekhez. Ők a francia Llodra/Tsonga ellen játszották a döntőt, míg a bronzéremért egy másik francia páros, Benneteau és Gasquet játszott Ferrer és Lopez ellen. Érmet végül előbbiek szereztek, szóval bár aranyat nem nyertek a franciák, búslakodni nincs okuk.

Női egyesben szerintem joggal írhatom, hogy papírforma eredmény született azzal, hogy Serena Williams nyerte az aranyérmet, miután a döntőben 6-0, 6-1-re nyerni tudott az így ezüstérmet szerző Sharapova ellen. A bronzért egy másik orosz teniszező, Kirilenko is versenyben volt, de végül két szettben kikapott a fehérorosz Azarenkától.

A női párosban is Williams aranyérem született, vagyis Serena idén egyedül, és testvérével, Venus oldalán is a legjobbnak bizonyult Londonban. Ezüstérmes lett a cseh Hradecka és Hlavackova párosa, míg Kirilenko Petrova oldalán a női páros bronzérmével vígasztalódhatott, amit egyéniben nem sikerült megszereznie.

Vegyespárosban egy hajszál választotta el a hazai pályán játszó Andy Murrayt egy újabb aranyéremtől. A Laura Robsonnal közösen alkotott duó döntő szett 10-8-ra bukta el a döntőt és lett ezüstérmes. Az aranyérmet Max Mirnyi és Victoria Azarenka kapta, bronzérmes lett Mike Bryan és Lisa Raymond.

Mindezek alapján a londoni olimpia legeredményesebb versenyzője Serena Williams lett két aranyérmével, megelőzve az egy arany- és egy ezüstérmet szerző Andy Murrayt. Holtversenyben harmadik Victoria Azarenka és Mike Bryan az egy arany- és egy bronzérmével, míg a lista végére szorult egyetlen aranyérmével a testvérduó másik tagja, azaz Bob Bryan, Venus Williams és Max Mirnyi. Összesen 20 játékos osztozik a kiosztott 24 érmen.

Éremtáblázat:
Férfi egyes:
Arany: Andy Murray (brit)
Ezüst: Roger Federer (svájci)
Bronz: Juan Martin del Potro (argentin)

Férfi páros:
Arany: Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai)
Ezüst: Jo-Wilfriend Tsonga, Michael Llodra (francia)
Bronz: Julien Benneteau, Richard Gasquet (francia)

Női egyes:
Arany: Serena Williams (amerikai)
Ezüst: Maria Sharapova (orosz)
Bronz: Victoria Azarenka (fehérorosz)

Női páros:
Arany: Serena Williams, Venus Williams (amerikai)
Ezüst: Andrea Hlavackova, Lucie Hradecka (cseh)
Bronz: Maria Kirilenko, Nadia Petrova (orosz)

Vegyes páros:
Arany: Victoria Azarenka, Max Mirnyi (fehérorosz)
Ezüst: Laura Robson, Andy Murray (brit)
Bronz: Lisa Raymond, Mike Brian (amerikai)