2012. május 13.

Spanyol GP: Maldonado első futamgyőzelme

Az első pole pozíció után az első futamgyőzelmet is
megszerezte Maldonado a Spanyol Nagydíjon
Szenzációs hétvégét tudhat maga mögött a Williams istálló, illetve elsősorban Pastor Maldonado. Lewis Hamilton diszkvalifikációjával visszakapta a pole pozícióból indulás jogát a venezuelai, amit a mai napon futamgyőzelemre tudott váltani. Csapattársa, Bruno Senna Michael Schumacherrel ütközött a verseny alatt, az esetet a futam után vizsgálták. A versenybírók szerint a német hibájának róható fel az eset, így Monacóban 5 rajthellyel hátrébb sorolják majd. Üröm az örömben a Williams istállóban az ünneplés alatt kitört tűz, melynek okát szakértők bevonásával vizsgálják. A sérültek számáról és jellegéről, ahogy a tűz keletkezéséről egyelőre számos eltérő, egymásnak akár ellentmondó feltételezés kering a neten, a Willliams csapat hivatalos közleménye egyelőre még várat magára. [Frissítés] Az FIA hivatalos közleménye szerint 31 csapattagot láttak el a barcelonai orvosi központban, 7 csapattagot helyi kórházakban láttak el. Az FIA a helyi hatóságokkal együtt keresi a tűz okát. 

Pastor Maldonado a nap hőse - minden értelemben
Arra a teljesítményre, amit tegnap és ma nyújtott Maldonado, szokás azt mondani, hogy ő a nap hőse. Nos, a bal oldali kép után már teljes mértékben helytálló ez a kijelentés a venezuelaira, aki remek versenyt futva előzte meg a második helyezett Fernando Alonsót, és a dobogó harmadik fokára felérő Kimi Räikkönent. A másik Lotus volánja mögött Grosjean ezúttal lecsúszott a dobogós helyezésekről. Az időmérőről kizárt, így az utolsó helyről rajtoló Lewis Hamilton a 8. helyig lépegetett előre, megelőzve csapattársát, aki a 10. rajthelyről csak 1 pozíciót tudott javítani. Karthikeyan számára bár engedélyezték a rajtolást annak ellenére, hogy nem teljesítette a 107%-os szabályt, a futamon azonban nem sikerült eljutnia a kockás zászlóig. Hozzá hasonlóan idő előtt búcsúzott Michael Schumacher, Bruno Senna (az ő ütközésükre fentebb már utaltam), Charles Pic és Sergio Perez is.

Tűz a Williams boxban
Hatodik helyen zárta a napot Sebastian Vettel, aki Felipe Massához hasonlóan egy boxon áthajtásos büntetésben is részesült a mai verseny alatt, mert megszegte a sárga zászlóra vonatkozó szabályokat. Sem neki, sem csapattársának, Mark Webbernek nem ez lesz bizonyára a kedvenc hétvégéje a szezonból. Az ausztrál épp lecsúszva a pontszerző helyekről, tizenegyedikként ért célba. Az egyéni világbajnokságot ugyanakkor továbbra is a címvédő Sebastian Vettel vezeti, igaz immár Fernando Alonso is 61 ponttal rendelkezik. Mögöttük Hamilton 53 ponttal a harmadik. A csapatoknál 109 ponttal a Red Bull Racing vezet, megelőzve a 98 pontos McLaren-Mercedes és a 84 pontos Lotus-Renault istállót. A mai futamgyőztes Maldonado 29 pontjával a 9. helyezett, a Williams 43 pontjával a 6. helyen áll a listán. Folytatás május 24-27. a Monacói Nagydíjjal Monte Carlóból.