2012. március 19.

Kerülj dugót Waze'!

Az imént olvastam a Privátbankáron a "Gyanúsan sokat fogyaszt a céges autó? 8 tipp a spórolásra" című cikket. Az ötödik pontban megemlítik, hogy a dugókerüléssel is spórolást érhetünk el, még akár akkor is, ha ezáltal hosszabb útvonalon érjük el célunkat. Joggal vetődhet fel bennünk a kérdés: mégis honnan tudnánk, hogy hol van dugó? Hiszen amiről nem tudunk, azt elkerülni is lehetetlen. Szerencsére az okostelefon-tulajdonosoknak emiatt már nem kell, hogy fájjon a fejük! A Waze közösségi közlekedésre buzdító alkalmazás használatával egymást segíthetjük a napi ingázás hatékonyabb megtételében. A program segítségével értesíthetjük a többi Wazert az útfelújításokról, balesetekről, dugókról, melyeket a szerver figyelembe vesz, amikor az egyes felhasználók útvonalat terveztetnek, illetve a beérkező információk alapján vezetés közben is módosíthat az útvonalon, ha azt a forgalmi szituáció megköveteli.

Minél többen használjuk a programot - ha ránézel a térképre, láthatod, hogy sokasodunk -, annál többet kaphatunk és adhatunk, és nem utolsósorban spórolhatunk - menetidőt és üzemanyagot egyaránt. Utóbbi főleg annak fényében lehet fontos, hogy a múlt heti 7-7 forint után most (szerdától) további 5, illetve 4 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Összefoglalva: minden céges telefonra kezdhetjük telepíteni a Wazét, hogy spóroljunk cégünknek, a magántelefonjainkra pedig azért, hogy spóroljunk magunknak. Lépj be a hazai Wazerek táborába, ismerd meg a közösségi közlekedés előnyeit. Hidd el, sokkal jobb, mint egérutakon tekeregni.

Egy másik ajánlásom a második ponthoz tartozik. Ez a megbízható töltőállomásokhoz kapcsolódik. Ahogy látom, kezd egyre inkább terjedni itthon a Foursquare, melyből néhányan csak annyit tudnak (vagy csak tudni vélnek), hogy egy program feltűnési viszketegségben szenvedőknek, hogy megosszák mindenkivel merre járnak épp. Holott megfelelően használva ennél jóval több lehet. A bejelentkezések mellett (nem feltétlen azzal együtt) képeket tölthetünk fel az egyes helyekhez, és - ami jelen esetben a fontosabb funkció - tippeket is írhatunk. Átvertek a benzinkúton(/étteremben/stb.)? Írd meg! Kedves volt a kutas, ráadásul a városban itt a legolcsóbb a benzin? Írd meg tippként, ezzel is segítve a többieket a választásban! Viszont soha ne élj vissza vele, ne itt járasd le a konkurenciád alaptalan vádakkal.

(Csak zárójelben, és kellőképpen elrejtve jegyzem meg, hogy a harmadik ponthoz is részint illik a Waze, a jelentések között ugyanis szerepel a sebességmérés is. Ugyanakkor a gyorshajtás általam - és szerintem írhatom, hogy a Waze közösség által is - preferált módja a szabályok betartása, vagyis jelen esetben a sebességtúllépés mellőzése. Mindazonáltal minden traffipax jelzéséért köszi ;-))