2012. március 25.

Alonso vezeti a világbajnokságot

Az esőszünettel félbeszakított Maláj Nagydíj dobogójára ketten meglepetésre állhattak fel. Fernando Alonso győzelemhez juttatta az időmérőn nem annyira fényesen szereplő Ferrarit, Sergio Perez második helye pedig szerintem egy győzelemmel felér számára, illetve a Sauber csapat számára. Az élről rajtoló Hamilton most sem tudta győzelemre váltani a pole pozícióját, csak harmadik lett. Sebastian Vettel a végén összeért Narain Karthikeyan autójával, defektet kapott. A HRT versenyző hibája Vettel negyedik helyébe került. Ezért kár volt a HRT csapatnak kvalifikálnia magát a futamra, hogy a tehetségtelen idióta pilótájuk elszúrja más versenyét. Jó lenne, ha az indiai a továbbiakban inkább áramot vezetne és nem F1-es autót. Karthikeyan Buttonnal is összeakadt a futamon, bár itt valószínűbb, hogy Button hibája (is) volt az eset. A vetteles incidensért ugyanakkor a versenybírák is az indiait tették felelőssé, utólag áthajtásos büntetést kapott, amivel a lista végére került. 

Nem Vettel volt az egyedüli német, akinek csalódást keltő eredménnyel zárult a napja. Maldonado az 56 körös verseny 54. körében pontszerző helyről kényszerült kiállni motorhiba miatt, ez azonban hozzájuttatta egy ponthoz a harmadik helyről rajtoló Michael Schumachert. Csapattársa, Nico Rosberg 13. lett, vagyis egy újabb futam, ahol a várakozásokat alulmúlva teljesített csak a Mercedes. Miközben Alonso futamgyőzelmet szerzett a Ferrarinak, Massa ismét bebizonyította, hogy semmi keresnivalója az olasz alakulatnál. Ideje lenne ezt a Ferrarinál is belátniuk. Räikkönen ismét jól teljesített a Lotus-Renault volánjánál, miközben Grosjean ismét a verseny elején búcsúzott. Persze ez - saját elmondása szerint - még véletlenül sem az ő hibája, Schumacher kilökte, majd Räikkönen miatt nem tudott a boxba menni. Bocs, de te mentél Schumachernek, és attól, hogy a csapattársad bent van, te is bemehetsz, max vársz kicsit, de ilyenre láttunk már példát. Ettől függetlenül még várok vele, hogy véleményt alkossak a franciáról.

Most viszont egy kis szünet következik, legközelebb 3 hét múlva, az április 13-14-15-i hétvégén lesz futam. Akkor a Kínai Nagydíj helyszínére, Shanghai-ba érkezik meg a mezőny. A legelőkelőbb helyről Alonso várja a folytatást, aki 35 pontjával vezeti a világbajnoki tabellát. Őt 30 pontjával Hamilton követi, az eddigi éllovas Button a mostani nullázásával a 3. helyre csúszott vissza. A tavalyi évben végig a világbajnokságot vezető, majd a címet megnyerő Vettel most csak a 6. helyen áll 18 pontjával. Megelőzi őt csapattársa, illetve a mai nap egyik meglepetésembere, Perez is. A csapat-világbajnokságot ugyanakkor a McLaren vezeti 55 pontjával, mögöttük a Red Bull Racing következik 42 ponttal. Az őket követő Ferrarinak eddig csak Alonso szerzett pontot, ugyanakkor ez a 35 pont elegendő a 3. helyhez. Schumacher mai (jutalomba kapott) 1 pontjának köszönhetően már csak a Marussia, a Caterham és a futamon idén először szereplő HRT nem szerzett pontot.