2011. március 14.

Waze! Ez mi?

Nem, ezúttal nem az a vazze', amiről szó lesz, ez teljesen más: ez a Waze, egy community GPS program. Igen, egy újabb navigációs szoftver, ugyanakkor közösségi funkciói miatt mégis képes többet nyújtani társainál. Jelenleg itthon még a kevésbé ismert programok közé tartozik, de öröm látni, hogy rajongótábora (vagy legalábbis felhasználóinak száma) egyre növekszik. A lelkes tagoknak köszönhetően a szoftver által ismert úthálózat is folyamatosan növekszik.

A gyártó Waze Mobile ugyanis nem vett meg térképet, helyette a felhasználóira bízta, hogy rajzolják meg környezetük úthálózatát. Ebben elsősorban okostelefonunk lehet segítségünkre, melyek közül a iOS, Android, Windows Mobile, Symbian, és BlackBerry operációs rendszerrel szerelt készülékeket is támogatja. Az így rögzített új utakat és a már meglévőket később számítógépünkről nevezhetjük el, állíthatjuk be tulajdonságait, és akár a Cartouche segítségével is rajzolhatunk új utakat. Persze azért kezdő felhasználóként ne ugorjunk neki mindent azonnal átszerkeszteni, előtte érdemes elolvasni a magyar nyelvű wikit, illetve fórumot, és szükség esetén az adott terület Area Managere lehet segítségünkre.

Az új utak, illetve változtatások folyamatosan kerülnek be az éles térképbe, így sokkalta gyorsabban értesülhetünk az új utakról, forgalmi rend változásokról, mint a konkurencia termékeinél. A közösségi funkció természetesen arra is alkalmas, hogy a felhasználóktól érkező információk alapján elkerülhessük a dugókat, vagy értesüljünk például a sebességmérések helyéről - vagy pedig épp mi értesítsük erről társainkat. Mindehhez pedig nincs szükség további hardvereszközre (pl. tmc-vevő), ugyanakkor a navigációhoz (mely turn-by-turn, szemben pl. a Google térképével, mely itthon ezt nem támogatja jelenleg) folyamatos netkapcsolat szükséges. Ugyanakkor - mivel nem képeket tölt le a térképekhez, így - a legkisebb csomag is elég lehet a hétköznapi autókázásainkhoz.

Ráadásul a program nem csak hasznos, de okos partnerünk is lehet a navigációban. Gyakori célpontjaink környékén megtanulja vezetési szokásainkat, és ha mi rendszeresen másképp közlekedünk, mint ő javasolja, megjegyzi, és ezentúl már eszerint tervezi meg az útvonalat.

Emellett némi játékot is csempésztek a programba. Az új utakért, a térképkészítésért, a jelzésekért (dugó, rendőr, veszély, stb.), a fórumozásért, az egyes célok eléréséért (pl. 5 ismerős szerzése) pontokat kapunk, illetve megjelennek cserébe jutalmak a térképen, melyet ha elautózunk érte, akkor begyűjthetünk.

Mindezek után azt érzed, hogy Waze! ezt ki kell próbálnom? Semmi akadálya, remélem tetszeni fog neked is. Én megszerettem, és már elkezdtem javítgatni, bővíteni Szekszárd és Székesfehérvár térképét is - ezekben a városokban már (én is) Area Manager vagyok. Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan írd meg itt lentebb, vagy a magyar Waze fórumon, illetve oldalt megtalálhatod a magyar nyelvű Waze blog linkjét is.

Ne feledd, miért vezetnél egyedül, amikor megteheted közösségben is.