2010. december 7.

Ennyiért megéri?

Itt az újabb benzináremelés, és az újabb roham a benzinkutaknál - amelyet ezúttal sem tudok megérteni. A tévében ilyenkor mindig találnak valakit a kúton, aki kifejti, hogy milyen sokat is jelent ez egy-egy család számára, ha áremelés előtt letámadja a kutat. Számoljunk egy kicsit utána, hogy mennyit is? 

A holnapi napon 8 forinttal emelkedik a benzin ára. Számításunk alapjául vegyünk egy átlag autót, mondjuk az új Suzuki Swiftet. Ennek a gyári adatok szerint 42 literes üzemanyagtartálya van. Ha azt mondjuk, hogy teljesen üres a tankunk (ilyen ugye nehezen jöhet össze), akkor ez 336 forintnyi megtakarítást jelent. De ha már félig volt a tankunk - mert mondjuk a múlt héten is megrohamoztuk a kutat, és azóta nem autóztunk ki többet belőle -, akkor mindösszesen 168 Ft-ot nyertünk. Ugyanezen autó dízeles változatánál, ahol 6 forintos emelkedés jön majd, a teljesen üres tank esetén nyernénk 252 Ft-ot.

Kérdem. tényleg olyan sokat jelent ez a (jobb esetben) pár száz forint, hogy ezért érdemes hosszú sorokban állni a benzinkutaknál? Bár az is igaz, hogy a rádióban hallottam, van aki kannákkal felszerelkezve megy, és így akár még 500 Ft-ig is lehet feltornássza a nyereségét. Ha járnék ilyenkor benzinkútra, akkor bizonyára gratulálnék neki....

Persze mindjárt egyszerűbb az életünk, ha egy Opel Insignia tulajdonosai vagyunk, hiszen annak már 70 literes az üzemanyagtartálya, ami így mindjárt akár 560 forintnyi megtakarítást is eredményezhetne, ha pontosan ugyanennyi benzint tudnánk beletankolni, illetve 420 Ft-ot, ha dízeles változattal számolunk. Felsőbb kategóriás autóval csak azért nem folytatom a sort, mert pl. egy 7-es BMW tulajdonosát nem gondolnám, hogy érdekli az a 656 Ft, amit akár megtakaríthat egy mai tankolás alkalmával (a holnapi árakhoz képest).