2010. november 14.

Vettel a világbajnok

Sebastian Vettel fantasztikus futamot futva megnyerte az évad utolsó futamát, az Abu Dhabi nagydíjat. Ami ennél is fontosabb, hogy Fernando Alonso csak hetedik, Mark Webber nyolcadik lett. Ezzel pedig a fiatal német tehetség a száguldó cirkusz legfiatalabb világbajnoka lett a maga 23 évével és 134 napjával. Korábban Lewis Hamilton tudhatta magának ezt az titulust 23 évesen és 301 naposan 2008-ban megszerzett világbajnoki címével.

Sebastian Vettel és a Red Bull Racing címe bebizonyította, hogy van ráció a tiszta sportban, hiszen a csapat az utolsó futamon sem állított fel csapatsorrendet, nem adott csapatutasítást (ugye kedves Ferrari és Alonso....), hagyta az utolsó pillanatig versenyezni pilótáit, bevállalva ezzel annak a veszélyét, hogy elbukják a világbajnoki címet. Az idei év legjobb csapata a Red Bull volt, a 19 nagydíjból 15 alkalommal ők indultak az élről, abból 10 alkalommal Vettel. A futamokból 9-et megnyertek, ebből ötöt a német. Számos technikai probléma hátráltatta Vettelt abban, hogy világbajnok legyen, a pontversenyt egyetlen alkalommal sem vezette az évad során, de ettől függetlenül mindig a végső sikerre egyik (nagy) esélyes maradt. Amikor nem hátráltatta a technika, akkor azonban rendre szenzációs teljesítményt hozott, és remek lezárása volt az évnek. 

A nap embere - Vettelen kívül - Petrov volt, aki remekül tartotta végig maga mögött Alonsót. Talán bizonyítani akart Putyin előtt? (Mintha úgy hallottam volna a német RTL-en, hogy kint volt a futamon ő is) Jó futam volt ez a Renault számára, Kubica ötödik helye is jó eredmény úgy gondolom. Schumacher korai búcsúját sajnáltam, de mint később kiderült, a kezdeti kavar, és a korai boxkiállások is segítettek Vettel végső sikerében.