2010. november 21.

ATP World Tour Finals: Első nap

A mai nappal - mint azt a korábbi videók sorozata igyekezett jelezni - kezdetét veszi a 2010-es év utolsó tornája melyre csak a világranglista 8 legjobb játékosa, illetve párosa kapott meghívást. Az év utolsó tornája, melyet egyesek az ötödik Grand Slamnak, mások világbajnokságnak is szoktak nevezni. Az a torna, mely szabályai némileg eltérnek az év közben megszokottaktól.

A londoni viadal idén is nyolc napos lesz, két csoportba lettek osztva akik kvalifikálták magukat - erről írtam már korábban bejegyzést. Az egyes csoportokon belül körmérkőzéseket játszanak, és mindkét csoportból 2-2 játékos jut tovább. Az A csoport első helyezettje játszik a B csoport második helyezettjével, a B csoport első helyezettje pedig az A csoport második helyezettjével. Innentől már a megszokottak szerint a jobb jut tovább, és játszik a döntőben.

A mai napon a B csoport játékosai kerülnek sorra egyéniben, és az A csoporté párosban. A délutáni sáv helyi idő szerint 12:15-kor, vagyis magyar idő szerint 13:15-kor kezdődik. Szokás szerint 1 páros és 1 egyéni mérkőzés kerül egy sávba, ebben a sorrendben. Először a Bryan testvérek lépnek pályára az itt nyolcadik helyen kiemelt Melzer/Petzschner páros ellen. Utóbbiaknál azért használtam ezt a megkülönböztetést, mert ők a világranglistán hátrébb szerepelnek, de wimbledoni sikerükkel mégis kvalifikálták magukat.

A délutáni sávban játszik, legkorábban 2 órától (magyar idő szerint háromtól - ezentúl a mi óránk szerint jelzem a kezdési időpontokat) Andy Murray és Robin Söderling. A mérkőzés érdekessége, hogy pont a londoni torna előtt cseréltek ők ketten helyet, miután a svéd nyerni tudott Párizsban.

Az esti sáv 19:15-kor kezdődik Dlouhy/Paes és Fyrstenberg/Matkowski mérkőzésével. Legkorábban 21:00-tól pedig érkezik Roger Federer és David Ferrer. Az első egyéni találkozót élőben, a másodikat felvételről, 23:00-tól közvetíti a Sport2, a hét folyamán is erre a csatornára érdemes hangolni a közvetítésért majd.