2010. január 31.

Federer 16. Grand Slam-győzelme

Roger Federer remek teljesítményt nyújtva, két sima és egy rövidítésben megnyert szettet követően nyerte meg 6-3, 6-4, 7-6(11)-ra az idei Ausztrál Open férfi egyes döntőjét az ötödik helyen kiemelt Andy Murray ellen. A svájci világelsőnek ez összesítve a 16. Grand Slam-győzelme, azon belül pedig a negyedik, amit itt, az Australian Openen szerzett meg.

Andy Murray remek formában volt végig a tornán, szettveszteséget is csak az elődöntőben könyvelhetett el, akkor is csak egyet. A döntő első két szettjében azonban nem tudott úrrá lenni izgalmán, így könnyen szerzett két szettes vezetést az egyébként jó formában játszó Roger Federer. A harmadik szettben lényegében az esélytelenség nyugalmával játszhatott már a skót, aki itt tudta csak azt a formát hozni, amire szüksége lett volna az egész döntőben, ha komolyan gondolta azt a GS győzelmet.

A briteknek így továbbra is várniuk kell arra, hogy Fred Perry 1936-os győzelmét követően újabb GS-győztes teniszezőjük legyen. Andy Murray is nagyon bízott abban, hogy sikerül ma megnyernie a tornát. Tavaly Federer, idén Murray sírta el magát a díjátadó közben. "Sírni úgy tudok, mint Roger, csak játszani nem tudok úgy", mondta Murray a döntőt követően.

""Fantasztikusan játszottál, és túl jó játékos vagy, hogy ne nyerj Grand Slamet, tehát emiatt ne aggódj", ezt már Federer mondta Murray-nek. "Ez egy nagyon különleges pillanat - az első Grand Slamem apaként", folytatta a svájci világelső, aki a mai napon tehát megszerezte negyedik Ausztrál Open győzelmét, illetve tizenhatodik Grand Slam-győzelmét.