2009. december 17.

Adathalászat az Ersténél

Most kicsit meg vagyok sértődve. Az MKB és társai bankok leveleiből mindig egy rakatot kaptam, most amikor az Erste Bank került sorra, akkor meg egyet sem. Pedig náluk legalább tényleg van is számlám. Illetve az [origo] Klikkbanknál, de az majdnem Erste. Bár a Klikkbankosokat a jelek szerint nem félti a bank, mert a NetBank nyitóoldala nem figyelmeztet semmire, ellenben az Erste Bank NetBank belépő oldalán az alábbi figyelmeztetés olvasható:
Figyelmeztetés: Adathalász támadás

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy több hullámban adathalász támadás zajlik az Erste Bank Hungary Nyrt. ügyfelei ellen. A csalók az uszolg@erstebank.hu, a nyrt@erstebanks.hu, és az irodaja@erstebank.hu hamisított címekről leveleket küldenek a bank nevében, és arra szólítják fel a címezetteket, hogy adják meg NetBank, TeleBank, illetve bankkártya adataikat.

Az Erste Bank Hungary Nyrt. elektronikus levélben soha nem kéri ügyfeleitől az internetes bankoláshoz használt azonosítóik, jelszavaik, kódjaik vagy bármilyen más banki adataik megadását, illetve megerősítését!

Kérjük, hogy e-mailben banki adataikat soha ne adják meg senkinek!

Amennyiben már megadta valamely azonosítóját a hamis levelekből megnyitott linkeken, akkor adatainak biztonsága érdekében kérjük, haladéktalanul hívja fel az Erste TeleBankot, ahol a kollégáink megteszik a szükséges intézkedéseket.
Nem mellesleg, van még egyáltalán valaki, aki bedől egy ilyen levélnek, amikor rendre nyomatékosan felhívják a bankok a figyelmünket, hogy e-mailben végképp nem kérnek tőlünk olyan adatokat, amit ezek a levelek rendre megtesznek más-más bank nevében.