2009. november 22.

ATP World Tour Finals: Az alapok

A mai nap kezdetét veszi az ATP World Tour Finals, melynek idén (és az elkövetkező további három évben) London biztosít helyszínt. Ez a verseny a négy Grand Slam torna (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) mellett az év legjelentősebb teniszeseménye. Mivel rendre az év végén rendezik meg ezt a tornát, így egyesek egyfajta világbajnokságként is tekintenek rá, amelyen csak az ATP világranglista első nyolc helyezettje vehet részt rajta.

Legalábbis némi pontosítással igaz a fenti. Kivétel, ha egy játékos ugyan nyert Grand Slam tornát, de nincs az első nyolc között, ugyanakkor az első húsz versenyző között igen, akkor ő veszi át a nyolcadik helyet. Több ilyen versenyző esetén értelemszerűen az előkelőbb helyen szereplő teniszező. Abban az esetben sem igaz teljes egészében az előző kijelentésem, ha - mint idén - a TOP8 versenyző közül valaki sérült. Ekkor a világranglistás helyezések sorrendjében haladnak tovább. (Idén így vette át Andy Roddick helyét Robin Söderling)

A torna neve tavaly még Tennis Masters Cup volt, idén azonban - ez is - nevet váltott, és így lett ATP World Tour Finals. A fent ismertetett rendszer azonban lényegében maradt. Korábban az egyéni és páros versenyt külön rendezték meg, egy ideje azonban már együtt tartják meg őket. Igen, a párosok közt is a TOP8 kvalifikálja magát.

Két csoportba osztva játszanak a teniszezők. (Nagyon "kreatív" az elnevezés: A és B csoport) Eltérés a "hagyományos" versenyekhez képest, hogy itt először a csoporton belül körmérkőzéseket játszanak. Csoportonként két-két játékos jut tovább. Normál esetben a megnyert mérkőzések száma számít. Előfordulhat azonban, hogy több játékos is azonos számú győzelmet szerzett, ekkor a megnyert szettek, ha ez is egyenlő, akkor a megnyert game-k aránya számít.

A folytatás innentől viszont már a megszokottak szerint zajlik. Az egyik csoport első helyezettje játszik a másik csoport második helyezettjével az elődöntőben, majd a győztesek a döntőben. (Teljes szabályzat, pdf formátumban, angol nyelven)

Az idei évben kvalifikálta magát a versenyre Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Juan Martin del Potro, Nikolay Davydenko, Fernando Verdasco és Robin Söderling. Továbbá a párosok között Daniel Nestor és Nenad Zimonjic, Bob Bryan és Mike Bryan, Mahesh Bhupathi és Mark Knowles, Lukas Dlouhy és Leander Paes, Frantisek Cermak és Michal Mertinak, Lukasz Kubot és Oliver Marach, Max Mirnyi és Andy Ram, illetve Mariusz Fyrstenberg és Marcin Matkowski.

Jelen pillanatban a vasárnapi és a hétfői program ismert. Eszerint helyi idő szerint 12:30-kor (nálunk 13:30) lép pályára a világelső páros, azaz Daniel Nestor és Nenad Zimonjic a nyolcadik helyezett Mariusz Fyrstenberg és Marcin Matkowski ellen. Majd ugyancsak londoni idő szerint 15:15-től a skót Andy Murray és az argentin Juan Martin del Potro mérkőzése következik.

Az esti sávban, hely idő szerint 19:00 órakor egy újabb páros mérkőzés, melyen Mahesh Bhupathi és Mark Knowles, illetve Frantisek Cermak és Michal Mertinak érdekeltek. Utolsóként, londoni idő szerint 20:45-től kezdődik a svájci világelső Roger Federer és a spanyol Fernando Verdasco mérkőzése.

Hétfőn a Bryan testvérek kezdenek Mirnyi és Ram ellen, majd pályára lép még a délutáni programban Rafael Nadal és Robin Söderling. Este érkezik Dlouhy és Paes, akik Kubot és Marach ellen játszanak, az esti sáv zárásaként pedig megnézhetjük Novak Djokovic és Nikolay Davydenko találkozóját.