2009. augusztus 9.

Juan Martin del Potro megvédte a címét!

Magyar idő szerint ma este 21 órakor kezdődött a Legg Mason Tennis Classic döntője, melyben az első helyen kiemelt, a világranglista ötödik helyén álló amerikai Andy Roddick és a torna második kiemeltje, a világranglistán a hatodik helyet elfoglaló argentin Juan Martin del Potro játszott egymással, vagyis teljesült az, ami a szervezők álma. (vagyis: a két legmagasabban kiemelt játékos játszik a döntőben)

A mérkőzés előtt két dolgot tudtunk biztosan. Andy Roddick korábban már 2001-ben, 2005-ben és 2007-ben is nyerni tudott ezen a tornán, vagyis a páratlan évek rendre sikert hoztak az amerikai számára. Ugyanakkor Juan Martin del Potro tavaly nyerni tudott itt, vagyis címvédőként léphetett pályára a döntőben.

Roddick a második fordulóban lépett először pályára, ellenfele Benjamin Becker volt, aki ellen sima két szettben 6-3, 6-2-re tudott nyerni az amerikai. Érdekesség, de ez volt a tornán az egyetlen mérkőzés, amit úgy nyert meg, hogy nem kényszerült tie breakre valamelyik szettben. Következő fordulós ellenfele az ugyancsak amerikai Sam Querrey volt, aki ellen szintén két szettben, 7-6(3), 6-4-re nyert Roddick. A negyeddöntőben Ivo Karlovic következett, és ismételten egy két szettes találkozó, amelyen két rövidítésben megnyert szettre, 7-6(4), 7-6(5)-re tudott nyerni az amerikai. Az elődöntőben egy másik amerikai, John Isner következett, akit 6-7(3), 6-2, 7-5-tel búcsúztatott Roddick, ezzel pedig bejutott a torna fináléjába.

Juan Martin del Potro ugyancsak a második fordulóban lépett elsőként pályára, mégpedig Yen-Hsun Lu ellen, akit három szettben 4-6, 6-3, 6-2-re tudott legyőzni. Majd következett Lleyton Hewitt, ahol ismételten egy elvesztett első szettről kellett fordítania az argentinnak. Ez sikerült, és végül a döntő szettben rövidítést játszva 4-6, 6-3, 7-6(2)-re megnyerte ezt a mérkőzését is. Robin Söderling ellen a negyeddöntőben nem kellett játszania, mert a svéd sérülés miatt még a mérkőzés előtt visszalépett. Következett az elődöntő és Fernando Gonzalez. A chilei az első szettben tie break-re kényszerítette az argentint, amit azonban egész simán nyert meg del Potro, ahogy a második szettet is, így 7-6(2), 6-3-mal biztossá vált, hogy ő lesz a mai döntő másik résztvevője.

Korábban egyetlen alkalommal találkoztak csak egymással. Erre 2008-ban került sor Los Angelesben, ugyancsak a fináléban. Akkor Juan Martin del Potro bizonyult a jobbnak.

A mérkőzés főbb momentumait élőben közvetítettük Twitteren:
21:06 Sport2: ATP500 Washington döntő: [1] Andy Roddick (amerikai) - [2] Juan Martin del Potro (argentin)
21:13 Roddick kezdte az adogatást, del Potro az első labda után kikérte a sólyomszemet, és igaza volt: 0-15
21:16 Már az első szervajátékban breaklehetőséghez jutott del Potro, de nem tudta kihasználni, 1-0* Roddick
21:39 Két breaklabdához jutott Roddick, és értékesíti is, íg már 4*-2 Roddick
21:50 Első szett: 6-2 Roddick, a második szettben del Potro kezdi majd az adogatást
22:25 a második szett megnyeréséért adogat del Potro
22:28 Visszavette az elvesztett adogatását az amerikai: 5-4* del Potro
22:41 Második szett: 7-5 del Potro, következik a döntő szett
22:57 Elvesztette adogatását del Potro: 2*-1 Roddick
23:09 Három breaklabdához jutott del Potro, majd Roddick kettős hibát ütött: 3*-3 del Potro
23:31 Döntőszett tie break
23:40 Három mérkőzéslabdát hárított Roddick
23:43 Juan Martin del Potro megvédte a címét! del Potro - Roddick 3-6, 7-5, 7-6(6)
A páratlan évek sikersorozata tehát ismételten megtört Andy Roddick számára, akinek azonban mindvégig megvolt az esélye a végső győzelemre is a több fordulatot is tartalmazó mérkőzésen. Juan Martin del Potro tovább erősítette mérlegét az amerikaival szemben, aki immár kétszer kapott ki döntőben az argentintól.

Hétfőtől Montrealban lépnek pályára a nagyok, melyet a Sport2 már holnaptól élőben közvetít. A Rogers Cup tenisztornán ott lesz a hétvégén születésnapján ünneplő Roger Federer, továbbá Rafael Nadal, Andy Murray és Novak Djokovic mellett a mostani két döntős, azaz Andy Roddick és Juan Martin del Potro is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése