2009. augusztus 6.

Hétfőig még lehet jelentkezni

2009. augusztus 10-ig van még lehetőség felvételizni a felsőoktatásba. A pótfelvételi eljárásban csak egy szakra lehet jelentkezni e-felvételivel vagy jelentkezési lapon. A legtöbb meghirdetett szak költségtérítéses formában indul, emellett összesen 25 államilag támogatott mesterképzésre is lehet jelentkezni. A választható képzések listája és az eljárás tudnivalói a www.felvi.hu honlapon érhetőek el.

Idén a pótfelvételi eljárás során több mint háromszáz szakon közel 2300 meghirdetés közül lehet választani. Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben csak költségtérítéses formában, míg mesterképzésben államilag támogatott és költségtérítéses formában is hirdettek meg képzéseket az intézmények. A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a szakokon, amelyeket már a 2009. évi általános eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 23-án meghatározott pontszámnál.

Most már a pótfelvételi eljárásban is van lehetőség e-felvételizni. Ebben az esetben az eljárási díjat folyószámláról történő banki átutalással kell befizetni. Bankkártyás fizetésre a pótfelvételi eljárásban nincs mód. A pótfelvételire külön jelentkezési lap készült, ami az Educatio Ügyfélszolgálatán, vagy a szakot meghirdető egyetemen, főiskolán lehet beszerezni. Az eljárási díjat (5000 Ft) a laphoz tartozó csekken kell befizetni, majd az eredeti feladóvevényt rá kell ragasztani a lapra.

A határidő rövidsége miatt nagyon fontos, hogy mindenki adjon meg (mobil)telefonszámot és olyan e-mail címet is, amit rendszeresen olvas. Előfordulhat, hogy rövid időn belül kell utolérni a felvételizőt, például egy rosszul, vagy hiányosan kitöltött jelentkezési lap miatt.

Fontos tudni, hogy a pótfelvételiben csak azok felvételizhetnek, akik nem jelentkeztek a 2009. szeptemberben induló képzésekre, vagy jelentkeztek azokra, de nem nyertek felvételt. A pótfelvételi keretében csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. Azon mesterképzések esetében, amelyeket az intézmények államilag támogatott és költségtérítéses formában is meghirdettek, mindkét finanszírozási forma feltüntethető a jelentkezési lapon.

A ponthatár-megállapítás 2009. augusztus 29-én lesz, ekkor dől el, hogy ki került be az általa megjelölt képzésre. Az ún. felvételi döntés után minden jelentkező értesítést kap az Oktatási Hivataltól, sikeres felvételi esetén a beiratkozással, képzéssel kapcsolatos tudnivalókról a felsőoktatási intézmények is értesítik a felvett jelentkezőket.

Azok a jelentkezők, akik a pótfelvételi eljárás során kerülnek be valamelyik egyetemre, főiskolára 2009. szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat.

(Az Oktatási és Kulturális Minisztérium hivatalos honlapja alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése