2009. június 24.

Favoritok

Korábban is választottam már kedvenc tételeket vizsga előtt, melyeket végül publikáltam a blogban. Ezúttal sem teszek másként, kihasználva, hogy remélhetőleg utoljára kell vizsgázni mennem (legalábbis német nyelv- és irodalomtanár - kommunikáció szakon) a Kodolányi János Főiskolára. Készülni biztosan készültem a vizsgára, és még holnap is fogok, remélem elég lesz, bár mindenképp nyugodtabb lennék, ha az alábbiak közül sikerülne egy tételt kihúznom.

Pedagógiából azonnal az első tétel, a család és az iskola kapcsolata akár ideális is lenne, de ugyanígy örülnék az ötös számúnak, mely a pedagógiai értékelés, különös tekintettel a tanulók értékelésére címet viseli, illetve a hatos, ami az oktatásszervezés szintjei és tartalma, a tervezés címet kapta. Az utolsó három tételt pedig kifejezetten nem szeretném, főleg talán az utolsót nem. Az említett top3-as listából a legjobbnak talán a hatost ítélném most. Mivel szakmódszertanos a dolgozatom, így az a tételsor nem érint.

Németből a filmtörténet a választott tantárgyam, ebből a hetes, azaz Friedrich Wilhelm Murnau: Der letzte Mann kihúzva, mert nem tanultuk. Ha elemzéses tételt kell mondanom, akkor leginkább a Tom Tykwer: Lola rennt (Interpretation) jönne be, míg legkevésbé a Volker Schlöndorff: Die verlorene Ehre der Katharina Blum (Interpretation). Az a film - meg a sztori - valahogy nem jött be. Ha nem elemzős, akkor talán a négyes, ami Der deutsche Film heute – deutsche Filmemacher in der Welt, de a Die westdeutschen 80er Jahre – Film in der DDR – Die 90er Jahre sem rossz.

Nagy örömömre egyébként a koránnál is korábban kell kelnem pénteken, hogy a 8:30-as kezdésre már Székesfehérváron legyek. Olyan 6:00-6:30 körül elindulhatok, hogy időben ott legyek, és ne az utolsó pillanatban essek csak be. Ergo majdnem jobb nem lefeküdni, mint 5:00-5:30 körül felkelni. Legalábbis engem mindig frusztrál látni az ilyen korai időpontokat, ha ezek azt jelentik, hogy ekkor kellene felkelnem (még akkor is, ha előtte ugyanannyit alszom, mintha mondjuk 8:00-ig, vagy akár délig lehet aludni).

Amiben reménykedem - amellett, hogy sikerül letennem az államvizsgát -, hogy relatív gyorsan haladnak majd a dolgok, és ha már ilyen korai időpontra megyünk, akkor nem leszünk egész délelőtt és délután ott, mint történt anno a kommunikáció államvizsga esetében. Ugyanis bár pedagógiai és német részből is áll ez a záróvizsga, de számításaim szerint jóval kevesebben leszünk, mint voltunk januárban a kommunikáción az egyes csoportokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése