2009. április 14.

Április 14.

Április 14. az év 104. napja, kivétel ha szökőévről beszélünk, mert akkor a 105. nap a Gergely-naptár szerint. Az azonban egységes, hogy az évből ilyenkor még 261 nap van hátra. A Mai nap ünneplik névnapjukat a Tiborok, mely férfinév a Tiborc keresztnév rövidüléséből származik. Voltaképpen a latin Tiburtius családnévből ered, amelynek jelentése: (a Róma közeli) Tibur városból való. Csak magyar nyelvterületen használt név. Ami talán keveseknek jut eszébe a névről, hogy akár a Tokyo Interbank Offered Rate (tokiói bankközi kínálati kamatláb) rövidítése is lehet a TIBOR.

Ezen a napon fogadta el 1849-ben Debrecenben az országgyűlés a határozatot a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásáról és a Habsburg-ház trónfosztásáról. Ezután Kossuth Lajost kormányzó-elnökké választják. Szintén április 14-én, de már 1865-ben lelövik az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökét a Ford színházban. Abraham Lincoln másnap belehal sérüléseibe. Merénylőjét, John Wilkes Booth nevű, a déliekkel szimpatizáló színészt 12 nappal később, üldözés közben megölték. Booth három társát nem sokkal később felakasztották.

Az RMS Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító luxushajó 150 kilométerrel Új-Foundland partjai előtt 1912. április 14-én 23:40-kor jéghegynek ütközik, majd másnap hajnalra elsüllyed, és 1523 utas életét veszti. Egy óceánjáró hármas második hajójaként a Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára. Ugyancsak április 14-én történt, de 1927-ben, hogy az első sorozatban gyártott Volvo személygépkocsi, a Volvo ÖV 4 elhagyta az üzemet, ami a Volvo alapításának hivatalos dátuma.

A Szputnyik-2 (Cпутник-2) 1958. április 14-én visszatért a Föld légterébe, 162 nappal a start után. A második űreszköz volt, és az első olyan űrjármű, ami egy élőlényt vitt magával. Egy különálló, légmentesen lezárt kabinban egy kísérleti kutyát (Lajkát (Kudrjavka)) vitt magával. Így Lajka kutya lett a világűrbe felemelkedett első Földlakó. Az Apollo-13 kapszán is emlékezetes dátum lehet április 14., a kapcsolódó évszám pedig 1970. Ekkor robbant ugyanis fel az oxigéntank 321 860 km-re a Földtől.

Még mindig az űrrepülésnél maradva, a következő fontos évszám, ami a mai naphoz köthető, az 1981. Az STS–1 volt az amerikai űrrepülőgép program és a Columbia űrrepülőgép első repülése. A repülés elsődleges célja a rendszer teljes tesztelése volt. Az utazás 1981. április 12-én kezdődött és két napig tartott, ezalatt az űrrepülőgép 37 alkalommal kerülte meg a Földet. A Columbia végül az Edwards légitámaszponton szállt le április 14-én.

Ha egy nagy ugrással pedig átlépünk a mába, akkor azonnal egy magyar vonatkozású eseményt is tudunk ehhez a naphoz kötni. Bajnai Gordon, a A Magyar Köztársaság 7. miniszterelnöke ma lépett hivatalba, leváltva ezzel Gyurcsány Ferencet, amely azt is jelenti, hogy ez számára a hivatali idejének a vége. Mindazonáltal ez azt is jelenti, hogy Bajnai Gordon a továbbiakban már nem nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, így itt is a hivatali idejének vége a mai naphoz köthető. Hmmm... ennyi történés egy nap alatt.

Utolsóutáni kapcsolódás, ami még a mai nappal kapcsolatban eszembe jutott. Ma kezdte el x+1. alkalommal ismét az elejétől vetíteni a Szomszédok című sorozatot az M1. zámomra ettől függetlenül továbbra is elsősorban a névnapom lesz, és ezúton kívánok minden Tibornak boldog névnapot. Továbbá természetesen, ha valami ma tart bármilyen egyéb jeles napot (születésnap, házassági évforduló), stb., nekik is hasonló jókat kívánok :)

(Forrás: Wikipédia különböző (nyelvű) szócikkei elsősorban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése