2008. december 27.

Ajánló: Ingyenes programok

Az Origo Techbázis rovata összegyűjtött néhány programot, melyek hasznosak lehetnek számítógépünk számára. A legjobb bennük, hogy még pénzünkbe sem kerül, hiszen csupa ingyenes programot szedtek össze. A teljes cikk itt olvasható el. A listán szereplő alkalmazások közül, amit én is használok, azokról pár gondolatot írok is. Az első az a Zune téma XP-hez. Igazság szerint ezt a Royale Noir témával "közösen" használom, mert a Notebookon utóbbi, az asztali PC-n előbbi van, így egyiket sem unom meg. Mindkettőt csak ajánlani tudom. Azért a Zune téma XP-re csak jobb és olcsóbb, mint egy (sokat szídott) Vista. Legalábbis azoknak, akiknek az arculat is fontos.

Egy új alkalmazásra is szert tettem a lista alapján. Ez a RocketDock. Bár rendszeresen szanálom az asztalon levő ikonokat, és igyekszem csak a legfontosabb, tényleg használt programok ikonjait kitenni, ez idővel egyre kevésbé sikerül, és a sok-sok ikon miatt élvezhetetlenné válik a háttér és maguk az ikonok is kezdenek átláthatatlanná válni. Ezen segít ez a program, mely a Mac OS X-ből ismert formában helyezi el ikonjainkat. Én már rövid idő alatt megkedveltem, és egyelőre (ismét) megtalálom könnyen és gyorsan az ikonokat, valamint a háttérkép is jól látható, élvezhető. Egy próbát szerintem - mindenki számára - megér.

Szintén kipróbáltam a Smart Defrag nevű programot, mely - mint a neve már elárulta - a töredezetségmentesítésben segít, mely a Windows által használt fájlrendszernél rendszeresen kötelező. Ebben segít is a program, hiszen időzíthető e tevékenység, és akár egyszerre több partícióval is képes dolgozni. Ha már a gyártó honlapján járunk, érdemes lehet az Advanced SystemCare nevű programot is kipróbálni, mely ingyenes változatban is elérhető, ráadásul alig tud kevesebbet a fizetős változatnál.

A rendszerkarbantartás után ideje tovább lépni a vírusírtáshoz. Itt ismételten egy olyan programhoz értünk, amelyet már régóta használok nagy megelégedéssel, és az Origo összeállításán is szerepel. Ez nem más, mint az Avast! vírusírtó, mely otthoni változata egy díjmentes regisztrációt követően egy évig használható, majd utána is elegendő egy újabb ingyenes regisztráció. Némi extraszolgáltatást nyújtó fizetős változata is elérhető azok számára, akiknek nem lenne elegendő az ingyenes változat által nyújtott védelem a kártékony elemek ellen. Természetesen magyarul is tud a program, ami - bár elfelejtettem írni, de - a fentiekre is igaz.

Böngésző terén mindenkinek megvan a maga kedvence, mely természetesen minden más alkalmazásnál fényévekkel jobb, és egyenesen érthetetlen, hogy miért nem használja már rég mindenki azt. Így itt inkább csak gyorsan végigfutnék a lehetőségeken. A Windows alapfelszereléshez jár az Internet Explorer, ebből a 7-es a legújabb változat, illetve béta változatban létezik a 8-as. Legális operációs rendszer esetén a Windows Update szolgáltatásról beszerezhető. A legnépszerűbb alternatív böngésző a piacon a Firefox 3-as változata, melyet én is előszeretettel használok. A linkelt honlapon közelebbről megismerkedhet mindenki vele. Továbbá érdemes megemlíteni még az Opera Browsert is. További ingyenes programok a fent már belinkelt összeállításban találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése