2008. november 23.

Már nem a kutya a legnépszerűbb háziállat

Ma már több hüllőt tartanak, mint kutyát - derült ki egy brit felmérésből, amely szerint a hűséges négylábúaknál népszerűbbek a kígyók és a gekkók. Ma már több mint nyolcmillió hüllőt és kétéltűt tartanak Nagy-Britanniában, míg a kutyák száma "csak" hat és fél millióra tehető - derül ki egy brit állategyesület felméréséből. A szakértők szerint az új kedvencek száma olyan gyorsan növekszik, hogy néhány éven belül már többen lesznek, mint a macskák, amelyekből jelenleg kilenc millió él a háztartásokban.

"Ma már kétségtelenül több hüllő van, mint kutya Nagy-Britanniában" - összegezte a kutatás eredményeit a felmérést készítő társaság elnöke. Chris Newman azzal magyarázta a hüllők növekvő népszerűségét, hogy tartásuk jobban illik a mai életmódhoz, mint a hagyományos háziállatoké: kevesebb időt igényelnek, olcsóbb a fenntartási költségük, kevesebb hulladékot termelnek, ráadásul egyre több híresség is a hüllőket választja kutya és macska helyett.

A hüllők és kétéltűek növekvő népszerűségét az állateledelek forgalmának változásával figyelték meg. 2004 óta ugyanis, amikor a hüllők száma nagyjából 5 millió volt, a szigetországban eladott tücsökmennyiség heti 10 millióról 20 millióra nőtt, az eladott sáskák száma pedig megnégyszereződött.

A rágcsálók iránti kereslet is drámaian megnőtt az állatkereskedésekben, és minden hónapban 3,5 tonna körüli mennyiséget importálnak az unióba a hüllők és kétéltűek másik kedvenc eledeléből. A szigetországban a legnépszerűbbek a leopárd és tarajos gekkók, a szakállas agáma, a pitonok és a teknősök.

(Forrás: Inforadio.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése