2008. október 29.

Milyenek lesznek a 2008-as évjáratú borok?

Szekszárdon a botrytisz nem szívesen látott vendég. Pedig sajnos jött a sok eső után, mint a veszedelem. De ez már csak a ráadás volt. Heimann Zoltán, a Heimann Pince tulajdonosa elmondta, hogy kora tavasszal atkaveszély jelent meg, egész nyáron és ősszel lisztharmattal küzdöttek, az átlagosnál nagyobb energiát kellett fordítani az idén a növényvédelemre.

Ehhez jött még három durva jégeső. Az egyik egész konkrétan 40-50 százalékos kárt okozott pincészetüknél. A terméskorlátozás ebben az évben azt jelentette, hogy a sérült fürtöket, szemeket kellett leválogatniuk. Kétszer is nekiestek, hogy a hibás fürtöket, fürtrészeket, bogyókat kiszűrjék. A szüret is macerásabbra sikeredett, sok esetben a szőlősorok bal és jobb oldalát külön szüretelték, mert volt, amelyiknek egyik oldalát súlyosabban károsította a jég.

Ennek ellenére a mennyiség nem változott, hiszen ennyit nagyjából mindenképpen ledobáltak volna a hozamkorlátozás nevében. Cukorfokban, savban jó minőség született. "Egyelőre nem akarok elkiabálni semmit" - teszi hozzá Heimann, "mert felénk a svábok azt mondják, hogy a borról csak akkor beszéljünk, ha már a pincében van". Az erjedés még javában zajlik. Az almasavbomlás is megindult. December környékén lehet határozottabb képet kapni arról, milyen lesz a 2008-as évjárat.

Folytatás a Deluxe.hu oldalán, ahol az összeállítás Tokaj-Hegyalja, Villány, Eger, Csobánc és Balatonboglár borvidékeivel folytatódik a cikk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése