2008. október 15.

Boldog Születésnapot Melinda!

Igazság szerint egy egész listát kellene írnom a mai napra, hiszen annyi ismerősöm ünnepli ma a születésnapját. Mégis úgy gondolom, hogy Melinda az, akit ki kell emelnem a sorból. Figyelmes blogolvasók talán már tudják - legalábbis meg lennék lepődve, ha nem írtam volna még róla -, hogy a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Regionális Oktatási Központjának (huhh, nincs nálam a névjegykártyája, így remélem jól fogom leírni) Tanulmányi és Szolgáltatóközpont-vezetője. Ha rosszul írtam volna, akkor bátran lehet reklamálni, és korrigálom.

Rajta kívül a szűkebb-tágabb ismerettségi körömből szintén ma ünnepli névnapját Budai Tünde, aki a Vörösmarty Gimnáziumban volt a tanár, akihez be voltam osztva a tanítási gyakorlatra. Mellette még Gyuricza Ágnest emelném ki, akit a Fortuna Rádióban ismertem meg a nyári gyakorlat folyamán. (Már nem tudom pontosan melyik évben tartalmazta ezt a mintatantervünk.)

Lássuk, mi minden kötődik még október 15-höz. 1529-ben I. Szulejmán feladja Bécs ostromát, és seregével hazaindul. 1750-ben megindul a menetrendszerű postakocsijárat Bécs és Buda között. A kétnapos utat 15 forintért, azaz két borjú áráért tehette meg az utas. 1869-ben I. Ferenc József császár és király szentesíti az Osztrák-Magyar Monarchiának a német vámegylettel kötött, a kereskedelmi és vámszerződéséről szóló törvényt. 1875-ben Budapesten, a mai Blaha Lujza téren megnyílik a Népszínház Rákosi Jenő vezetésével. A megnyitó előadást I. Ferenc József király és fia, Rudolf trónörökös is megtekintik. 1928-ban egyetemisták tüntetnek a numerus clausus módosításával kapcsolatos intézkedések ellen. Bezárják a budapesti Műegyetemet, a Közgazdasági Egyetemet, az Iparművészeti Főiskolát és a pécsi egyetemet. 1944-ben sikertelen kiugrási kísérlet a II. világháborúból, hungarista hatalomátvétel Budapesten. A Rádióban beolvassák Horthy Miklós kormányzó proklamációját a fegyverszünetről, majd Vörös János vezérkari főnök parancsát a harc folytatásáról. Német csapatok megszállják a budapesti hidakat, a nyilasok elfoglalják a Rádiót. Otto Skorzeny SS-különítménye elrabolja ifjabb Horthy Miklóst. 1960-ban Ringo Starr először játszik együtt a Beatles-el, egy hamburgi stúdióban, ahol a "Summertime" feldolgozását veszek fel velük. 2003-ban Fellövik az első kínai űrhajóst.

Ezen a napon született 1608-ban Evangelista Torricelli olasz fizikus, matematikus; 1814-ben Mihail Jurjevics Lermontov orosz költő; 1917-ben Fábri Zoltán, Kossuth-díjas színházi és filmrendező, díszlettervező; 1959-ben Sarah Ferguson (Fergie), Yorki hercegnő, Andrew angol herceg volt felesége; ugyancsak 1959-ben Rudolf Péter magyar színész.

Ezen a napon végezték ki kémkedés vádjával 1917-ben Mata Harit (Margaretha Geertruida Zelle), holland táncosnőt. E napon halt meg 1946-ban Hermann Göring, német repülőtiszt, porosz miniszterelnök, marsall, náci birodalmi vezető; 1965-ben Adolf Abraham Halevi Fraenkel, német-izraeli matematikus, a halmazelmélet Zermelo-Fraenkel-axiómarendszerének egyik névadója; 1984-ben Ungvári Lajos, Kossuth-díjas szobrászművész; 2006-ban Tarnói Gizella, újságíró, rádiós szerkesztő, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, a MÚOSZ alelnöke.

A mai nap a Fehér bot, vagyis a vakok és gyengénlátók nemzetközi napja 1988 óta, valamint Nemzetközi Gyalogló nap szintén ma van. Baranyában Teréz napján kezdik meg a szüretelést, a darálást és persze a préselést. Teréz napja Bácskában és Bánátban asszonyi dologtiltó nap. Ilyenkor nem szabad mosni, kenyeret sütni. Az idősebb generáció tagjai a mai napig betartják a tilalmat.

(Készült a Wikipédia kapcsolódó szócikke alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése