2008. szeptember 23.

Kiderült Andy Murray titka

Bár sokáig balhés játékosnak számított Andy Murray, 21 esztendős korára a brit teniszsport (nem angol, ugyanis a fiatalember skót) ünnepelt csillaga lett. Népszerűségére jellemző, hogy a wimbledoni nagy kivetítőnél lévő dombot a közelmúlt nagyságáról már az ő nevére keresztelték át, a Henman Hillből Murray Mountain lett. Ráadásul – ez is páratlan – az US Open idei döntőséről a napokban életrajzi mű, a Hitting Back című könyv is megjelenik.

Az írás legdöbbenetesebb fejezete Murray nyolcéves koráról szól. Kiderült ugyanis, hogy Andy abba az általános iskolába járt, ahol az angol történelem legrémesebb bűnesete történt, ami a dunblane-i mészárlás néven vonult be a kriminalisztika történetébe.
A kis település tanodájában egy Thomas Hamilton nevű férfi 105 lövéssel megölt tizenhat diákot, egy tanárt, és további tizenkét gyereket megsebesített. Mint kiderült, Murray is ott volt, Jamie nevű fivérével két órán át az elsáncolt igazgatói irodában rettegett az életéért.

– Szörnyű, de a barátaimnak a testvérei is áldozatok között voltak. Nyilván ösztönös védekezésképen, de az emlékezetemből szinte minden kitörlődött, igazából csak az aznapi énekóra maradt meg bennem – eleveníti fel a történteket a világranglista negyedik helyzettje. – Félelmetes belegondolnom, hogy ismertem az ámokfutó családját, sőt a mamája egyszer elvitt az autóján. Valószínűleg ugyanott ültem, ahol máskor a tömeggyilkos.

A most megjelenő kötetben egyébként Murray azt is elmeséli, hogy hosszú ideig – ha kérdezték – hamis születési helyet adott meg, nem akarta, hogy nevét összefüggésbe hozzák a mészárlással, és erről faggassák, Úgy gondolja, hogy most jutott el odáig, hogy már beszélni tud élete legszörnyűbb napjáról.

(Forrás: Óbudai Sport, Fotó: The Independent)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése