2008. július 6.

Breaking News: Federert letaszították a trónjáról!

Nem sikerült Roger Federernek megdöntenie Björn Borg rekordját, miután az idei wimbledoni döntőben öt szettben alulmaradt spanyol kihívójával szemben. A mérkőzést az eső miatt eleve késve kezdték, majd kétszer ugyancsak az eső miatt félbe kellett szakítani a viadalt.

Az első játszmát 6:4-re hozta Nadal, majd a másodikban Federer 4:1-re is vezetett, amikor Nadal kiegyenlített, végül ezt a szettet is 6:4-re fordította. Az első esőszünet - mint később kiderült - jót tett a svájci világelső játékának, aki a következő két szett megnyerésével egyenlített. Mindkét esetben csak rövidítéssel sikerült eldönteni a szettek sorsát: 7:6 (7:5), 7:6 (10:8).

Az utolsó, mindent eldöntő szettben is sokáig fej-fej mellett haladtak, egészen 7:7-es állásig. Ekkor Roger Federer elvesztette adogátás, ezt követően Rafael Nadalnak már csak a saját adogatását kellett hoznia. A másodig mérkőzéslabdát kihasználva elsőként lett Nadal Wimbledon bajnoka, letaszítva ezzel az elmúlt öt évben zsinórban diadalmaskodó svájci világelsőt a trónjáról.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tudta megdönteni, csak beállítani Björn Borg rekordját Roger Federer, azaz öt alkalommal egymás után nyerni Wimbledonban.

A wimbledoni vereség különösen fájó lehet Federernek, hiszen a füves pálya a kedvenc borítása a svájci klasszisnak, itt érzi igazán otthon magát. Mindemellett ezzel a győzelemmel veszélybe került Federer év végi világelsősége is. Itt a nagy lehetőség Nadal előtt, hogy átvegye a világranglista első helyét, megtörténjen a korszakváltás a tenisz világában.

férfi egyes döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 2.) - Roger Federer (svájci, 1.):
6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8:10), 9:7

1 megjegyzés:

  1. Kiegészítésként annyit azért hozzáfűznék, hogy egy heroikus küzdelem végén, négy óra negyvennyolc perc után (esőszünetek nélkül, azzal együtt további kb. két óra rászámolható) lett az az eredmény, ami. Vagyis ha valahogy be kellett következnie annak, hogy Roger Federert letaszítsák a wimbledoni trónról, akkor úgy gondolom, hogy annak így kell(ett) megtörténnie.

    A Federer fórumokat olvasva látom, hogy többen kétségbeesésüknek adtak/adnak hangot amiatt, mert Federer teljesítménye visszaesett a korábbiakhoz képest, az azonban nem várható el, hogy éveken keresztül (szinte) mindent bezsebeljen. Mindemellett érdemes azt is megjegyezni, hogy az idei wimbledoni döntőig úgy jutott el, hogy egyetlen szettet sem veszített el.

    TyBoR

    VálaszTörlés