2008. május 14.

Svájci tanulmányút - 3. nap: Aarau

Tegnap szerencsésen megérkeztünk Aarauba, ahol a délutánt - részben - a város felfedezésével töltöttük, melyben egy régi ismerősünk segített. Az 5NNEKO évfolyamról Karcsi (ha jól tudom azt mondta, hogy ez a megszólítás áll az egyik legközelebb hozzá) Erasmus ösztöndíjjal tanul ebben a félévben Svájcban az FNHW-n. Így többé-kevésbé ismeri már a várost. Ezt követően pedig mindenki találkozhatott a maga vendégcsaládjával. Két csoport Baden városába, egy csoport egy általam ismeretlen nevű szomszédos kis faluba, én pedig Aarau városába kerültem egy vendégcsaládhoz. Azt kell mondanom, hogy ha az első benyomás alapján nekem lett volna lehetőségem családot választani (és nem előre kiosztás alapján történt volna a dolog), akkor is őket választottam volna a legszívesebben.

A nap egy ismerkedős grill-esttel folytatódott. Ebből kiderült többek között, hogy a családban a nő főnöke az a Roger Lille író, akivel a szerdai délutánunkon találkozhattunk is. A program abból a szempontból nézve érdekes volt, hogy találkozhattunk egy íróval, ugyanakkor mivel művei nálunk nem ismertek - ezáltal személye sem -, így kicsit értelmetlennek is tekinthető ez a programpont. Ennek úgy lenne talán inkább értelme, ha vmelyik irodalmi tantárgy alkalmával megemlítésre kerül a neve, a művei, és ehhez kapcsolódóan lehet vele svájcban találkozni.

A tegnap estéből a ma délutánba sikerült átugranunk nagy hirtelen. A délelőttről annyit érdemes megemlíteni, hogy találkozhattunk azzal a Ruth Gschwend tanárnővel, aki Fürstenfeldben többeket - köztük engem is - tanított. Ezúttal az első óra az övé volt, amin hospitáltunk. Ezen kívül még egy óra szerepelt a mai programban. Ezt követően a főiskolán ebédeltünk, ahol a diákok készítik az ebédet. No nem csak úgy - azért ez még Svájcban sem megy -, hanem mert kreditet kaphatnak érte. Ez szerintem egy alapjaiba véve nagyon jó ötlet, ugyanakkor remélem egy szűrőn átmennek a hallgatók, és valóban csak olyan áll neki másnak ebédet készíteni, akinek megvan a megfelelő képessége is hozzá.

A mai délutánba ezen kívül a környéken kirándultunk, megnéztük Baden városát, illetve előtte még egy tónál (ne kérdezzétek a nevét, sejtelmem sincs) pihentünk kicsit. Ha már eljutottunk Baden-be, akkor egy csoportképet is készítettünk gyorsan, a mellékelt képen ez látható. Legfőbb fotósunk ezúttal nem látható a képen, hiszen ezt a felvételt is ő készítette. Aggodalomra azonban semmi ok, ha nem csoportképet csinál, akkor általában ő szerepel a többi képen. Ez a nap is lassan véget ért azonban, így mindenki visszament ki-ki a maga vendég(látó)családjához.

Nálunk "Aarau este" program következett, melynek keretében sikerült valami focidöntő utolsó pár percét látnom. Nem vagyok szakértő a foci terén, mint látszik. Később összefutottunk a városban Döméékkel, aki mondta, hogy ez valami döntő volt, mert ennél különben ezt sem tudnám. És sajnálta, hogy ő nem láthatta, pedig ő legalább szereti is a focit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése